VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelenbeurzen wereldwijd begonnen de week fors lager door de oplaaiende angst voor het in China uitgebroken coronavirus. Die lijkt zich snel te kunnen verspreiden naar de rest van de wereld. Analisten vrezen dat de Chinese economie een ernstige groeivertraging tegemoet gaat, maar er wordt ook op de kansen gewezen die China op de lange termijn biedt.

Deze week staat China in het teken van de start van het Jaar van de Rat, en dat betekent dat veel Chinezen op familiebezoek gaan, waardoor het virus makkelijker kan worden verspreid. Het is bovendien al in verschillende buurlanden opgedoken en ook in de Verenigde Staten, Australië en Frankrijk.

De ontwikkeling van een vaccin kan nog maanden duren. Intussen zet de Chinese regering fors in op de bestrijding van het virus. Verschillende regio’s worden afgesloten, scholen gaan dicht en reizen wordt beperkt. De toeristische sector zal er de gevolgen van ondervinden, luchtvervoer is immers de belangrijkste oorzaak van de verspreiding van het corona-virus. Op Schiphol worden vooralsnog geen extra maatregelen genomen om besmette reizigers op te sporen en te isoleren.

In Amsterdam stonden maandag vrijwel alle aandelen sterk lager, behalve het handelshuis in effecten Flow Traders, dat altijd sterk profiteert van volatiliteit en 3 procent won. Cyclische bedrijven als ArcelorMittal en Air France-KLM behoorden tot de grootste verliezers. De flink lagere olieprijs zorgde voor een koersdaling van Shell.

Slecht nieuws op de korte termijn dus, maar er liggen beleggingskansen op de lange termijn  in bedrijven die China’s fundamentele veranderingen omarmen, stelt de Britse vermogensbeheerder Jupiter.

De afgelopen vijfentwintig jaar heeft China een transformatie ondergaan, stelt de in Londen genoteerde financiële dienstverlener. Het land is veranderd van de ‘fabriek van de wereld’ naar een motor voor wereldwijde groei en met een belangrijke geopolitieke invloed. De transitie is geen rechte klim omhoog geweest, of zonder compromissen, maar hij heeft wel miljoenen Chinezen uit de armoede gehaald en een aantal wereldwijd toonaangevende Chinese bedrijven ontwikkeld.

De sterke opkomst van China heeft geleid tot een groeiende wrijving. Van 5G-diensten in Europa tot e-commerce in Zuidoost-Azië, Chinese bedrijven zijn niet langer passieve waarnemers van wereldwijde kansen, maar zijn actief op zoek naar ontwikkeling en concurrentie in het buitenland, stelt Charlie Sunnucks, fondsbeheerder Global Emerging Markets van Jupiter Asset Management.

Chinese beleidsmakers zijn er volgens de beheerder van bewust dat de economische vooruitgang heeft geleid tot uitdagingen op milieugebied, dat het succes ook ongelijkheid heeft veroorzaakt en dat aanzienlijke investeringen hebben geleid tot een toename van de schuldenlast. Er zal een meer genuanceerde beleidsvorming nodig zijn, waarbij de excessen die ook de vooruitgang hebben gebracht, teruggeschroefd moeten worden. Reeds in de afgelopen jaren hebben de beleidsmakers de hervorming van de aanbodzijde doorgezet, zijn zij begonnen met een pro-actiever beheer van de kapitaalmarktrisico’s en hebben zij milieubeleid ontwikkeld.

In de toekomst is China een “dichotomie van risico's en kansen voor investeerders”, stelt Charlie Sunnucks. Er liggen enorme uitdagingen voor de op één na grootste economie ter wereld, maar op de lange termijn zijn er kansen dankzij een groeiende omvang van de financiële sector, de toenemende toegang van Chinezen tot gezondheidszorg, de verdere ontwikkeling van de infrastructuur, de groei van consumptie en de technologische innovatie.

Beleggers moeten zich daarom richten op bedrijven die in een positie verkeren om te profiteren van positieve fundamentele veranderingen, in plaats van cyclische bedrijven die niet bereid zijn om te veranderen.

Er is een Chinees gezegde dat luidt: “Als de wind van de verandering waait, bouwen sommige mensen muren en anderen windmolens”. En voor wat het waard is, volgens de Chinese horoscoop wordt er in dit Jaar van de Rat ondanks het coronavirus toch aangeraden om te beleggen of een kleine gok te wagen. Horoscopen daargelaten, dit zijn vaak wel goede koopmomenten voor de aandelenbelegger die de lange termijn voor ogen heeft.