VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vuilnis kan een prima belegging zijn, dat bewijst het Amerikaanse Waste Management al jaren. Nu krijgt de beurs van Amsterdam op korte termijn ook een vertegenwoordiger van deze sector: het Britse Renewi. Aanzienlijk minder winstgevend dan Waste Management, dat wel.

Renewi heeft een duidelijke Nederlandse component: de afvalverwerker ontstond drie jaar geleden uit de fusie van het Britse Shanks en het Nederlandse Van Gansewinkel. De aandelen Renewi worden sinds die tijd in Londen verhandeld en zullen vanaf 30 januari een tweede notering krijgen in Amsterdam. Dat heeft te maken met de brexit, die naar verwachting een dag later plaatsvindt.

De Nederlandse topman Otto de Bont zegt daarover dinsdag in het Financieele Dagblad: ‘Het zwaartepunt van Renewi is verschoven naar de Benelux, terwijl de brexit een hoop vragen met zich meebrengt over de waarde van het pond.’

Renewi behaalde in het eind maart 2019 afgesloten (gebroken) boekjaar ongeveer 60 procent van zijn omzet van bijna 1,8 miljard euro in Nederland en België, het omzetaandeel van het Verenigd Koninkrijk is goed voor slechts 10 procent. Voor het jaarverslag is vorig jaar al omgeschakeld naar de euro, een beursnotering in euro’s past daarbij. Er worden voor de Amsterdamse notering geen nieuwe aandelen uitgegeven.

Het aandeel ging maandag onderuit op nieuws over een afboeking van 25,5 miljoen euro die genomen wordt voor aan de brexit gerelateerde tegenvallers en hogere belasting in Nederland. Renewi is de laatste jaren verlieslatend, maar analisten (bron: Bloomberg) verwachten voor het lopende boekjaar (tot maart 2020) wel een winst, en in de komende jaren ook.

Op basis van de getaxeerde winsten ligt de koers-winstverhouding van het aandeel Renewi onder 10. Topman De Bont verwacht dat Renewi met de beursnotering in Amsterdam beter zichtbaar zal zijn voor beleggers die hechten aan duurzaamheid en andere ESG-aspecten.

Renewi is een stuk voordeliger de twee grootste Amerikaanse beursgenoteerde vuilnisophalers Waste Management (NYSE ticker WM) en Republic Services (ticker RSG). Maar de koers-winstverhouding is in dit verband geen ideale maatstaf. De Amerikanen zijn veel groter en dankzij de schaalvoordelen en de sterke marktpositie liggen de groei en de winstmarges bij die bedrijven aanzienlijk hoger.

Het rendement op het eigen vermogen ligt bij de Amerikanen daardoor de laatste jaren beduidend boven dat van Renewi. Met name Waste Management, een favoriet aandeel bij de analisten, torent in dit opzicht boven de concurrentie uit met een gemiddeld rendement op het eigen vermogen in de afgelopen vijf jaar van circa 25 procent.

De koers-winstverhouding van Waste Management voor het komende jaar ligt op 26. De uitstekende resultaten rechtvaardigen die hoge prijs. Het veel goedkopere Renewi kan echter een kansrijk nieuw aandeel worden op Euronext Amsterdam, zeker als het bedrijf er enigszins in slaagt het succesverhaal van een bedrijf als Waste Management te kopiëren. De groeiende aandacht voor recycling en duurzaamheid biedt zowel Renewi als de belegger kansen.