Als het gaat om duurzaam investeren zijn er op dit moment grofweg twee benaderingen. Stoppen met investeren in bedrijven die iets met fossiele brandstoffen doen, of in overleg gaan om ondernemingen te bewegen te doen wat ze kunnen. Vermogensbeheerder Blackrock gaat dat laatste doen en geeft deze realistische aanpak daarmee een impuls.
De grootste vermogensbeheerder ter wereld sluit zich aan bij Climate 100+. Dit is een initiatief van investeerders dat ernaar streeft om een lijst van honderd bedrijven zich te laten committeren aan de doelen van het akkoord van Parijs. Dit initiatief beïnvloedde het klimaatbeleid van bedrijven als Shell, Glencore en Rio Tinto.
De honderd bedrijven zijn samen, direct of indirect, goed voor circa tweederde van de wereldwijde CO2-uitstoot. Het idee is dat de investeerders in gesprek gaan met deze bedrijven en ze overhalen om in actie te komen.
Climate 100+ heeft met deze benadering al een aantal successen geboekt. Zo was het deze club die Shell zover kreeg een concrete klimaatstrategie te formuleren. Hetzelfde bereikten de investeerders bij enkele grote mijnbouwers. Het Zwitserse Glencore beloofde de winning van kolen niet te laten groeien, Het Brits-Australische Rio Tinto stapte zelfs helemaal uit kolen.
ASR, NN en Achmea doen het anders
Tegenover de op overleg gerichte aanpak van Climate 100+ staat desinvestering. Het idee daarbij is dat investeerders besluiten om bepaalde activiteiten in de ban te doen.
Verschillende Nederlandse institutionele investeerders doen dit ook. Zo hebben ASR, NN en Achmea bedrijven die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van steenkool in de ban gedaan.
Over de zin en onzin van de desinvesteringsaanpak is echter veel discussie. Zolang er immers investeerders zijn die het interessant vinden om wel in bepaalde bedrijven te investeren, heeft het weinig effect dat een andere groep dat niet meer doet.
Bill Gates vatte de kritiek het afgelopen jaar samen door te zeggen dat desinvestering nog tot geen enkele CO2-emissiereductie heeft geleid. “Ik weet niet wat het mechanisme is waardoor desinvesteren ervoor zorgt dat uitstoot niet omhoog gaat”, zei hij in de Financial Times.
Met de bijna 7 biljoen dollar beheerd vermogen van Blackrock is Climate 100+ de 50 biljoen dollar voorbij. Het is een extra steun voor de realistische benadering die het initiatief voorstaat. Of het er ook toe leidt dat de doelen in het akkoord van Parijs echt worden gehaald is natuurlijk nog wel een vraag die open staat.