VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelenbeurzen wereldwijd zijn met knikkende knieën begonnen aan de jaren 20 van de 21e eeuw. Een dreigende escalatie van het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten zorgt ervoor dat de olieprijs omhoogschiet en veel aandelenkoersen dalen. 2020 wordt geen gemakkelijk jaar voor beleggers. Het wordt een jaar voor stockpickers, denken veel analisten.

In december gaf de Britse vermogensbeheerder Schroders het al aan in haar Outlook 2020: er liggen dit jaar mooie kansen voor actieve beleggers die wat dieper willen graven naar de juiste aandelen. 

Op het eerst gezicht zien de marktwaarderingen er namelijk niet zo aantrekkelijk uit, maar wie zich wat selectiever opstelt, vindt genoeg beleggingen om wel enthousiast over te worden, meent Johanna Kyrklund, hoofd multi-asset beleggingen bij Schroders.

Een nieuw decennium breekt aan, maar een feeststemming is er bepaald niet op de beurzen. Toch is er volgens Kyrklund geen reden om al te pessimistisch te zijn. De afwezigheid van inflatie biedt de centrale banken de ruimte om een pro-actiever beleid te voeren. Dat kan de bedrijfswinsten stimuleren.

Kyrklund ziet twee uitdagingen opdoemen in 2020. Enerzijds neemt het effect van de overheidsstimulering in de VS af, anderzijds vormen de handelsspanningen tussen de VS en China een risico. Daar is inmiddels de situatie rond Iran bijgekomen.

Markten blijven volgens Kyrklund in 2020 sterk afhankelijk van liquiditeit. Zij hebben leren vertrouwen op de effecten van kwantitatieve verruiming, het veelgeprezen beleid waarbij centrale banken enorme hoeveelheden staatsobligaties of andere financiële activa hebben gekocht om liquiditeit in de economie te injecteren. Een van de effecten is dat de obligatierendementen worden gedrukt en daarmee hogere waarderingen van aandelen worden onderbouwd. Ondanks de afbouw van dit beleid, voorziet Kyrklund een gestage opmars van de aandelenmarkten.

Maar niet alle aandelen zijn zonder meer koopwaardig. Er zijn momenteel veel aandelen met een (te) hoge waardering. Het kan voor beleggers geen kwaad zich kritisch op te stellen en rekening te houden met de waardering.

Het Financieele Dagblad haalde in dit verband maandag de 62-jarige waardebelegger Joel Greenblatt aan , die vindt dat aandelen selecteren zonder enig besef van wat je precies zoekt, is alsof je met een brandende lucifer door een dynamietfabriek zou lopen. ‘Je kunt er heelhuids uitkomen, maar het maakt je geen minder grote idioot,’ zei hij ooit.

Samen met Warren Buffett en Benjamin Graham behoort Greenblatt tot de beste waardebeleggers ter wereld, vindt de roze zakenkrant. Greenblatt bedacht een eenvoudige formule om de meest koopwaardige aandelen te vinden, de ‘magic formula’.

Het FD liet de Belgische bank KBC met die formule uitrekenen welke aandelen momenteel op de Europese markten het meest aantrekkelijk zijn. De analisten kwamen uit bij het aandeel PSA, vooral bekend van de Franse autobouwer Peugeot. PSA is momenteel in een fusieproces verwikkeld met Fiat Chrysler.

In Nederland zou chipmachinefabrikant ASMI het meest aantrekkelijk gewaardeerde aandeel zijn. Zowel PSA als ASMI zijn industriële ondernemingen die vaak behoorlijk gevoelig zijn voor de cyclus in hun sector, dus zonder risico zijn deze ‘stockpicks’ bepaald niet.