Effect 11, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer vol verhalen en analyses die voor de Nederlandse belegger relevant zijn. In deze editie een kritische blik op de werkwijze van beleggingsfondsen die zichzelf het etiket ‘duurzaam’ opplakken.
Duurzaam beleggen groeit stormachtig, maar duurzaamheid omzetten in kant-en-klare beleggingsproducten blijkt zo gemakkelijk nog niet. Het VEB-onderzoek naar duurzame ETF’s liet in Effect 9 al zien dat er volop wordt belegd in de auto-industrie, oliesector en vooral veel in de grote technologiebedrijven.
Beleggingsfondsen slagen er redelijk goed in om het geld van beleggers op een verantwoorde manier te investeren. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan en voorlopig is er nog geen verband te bespeuren tussen duurzaamheid en rendement.
Actieve beleggingsfondsen investeren het geld van beleggers in met zorg geselecteerde ondernemingen of financiële producten. Dat selecteren kost geld; een team van (vaak) dure specialisten moet zich immers verdiepen in een groot aantal mogelijke beleggingen om tot de goede keuzes te komen. De rekening hiervoor wordt doorgeschoven naar beleggers in de vorm van jaarlijkse kosten. Al jaren blijken deze relatief hoge kosten niet te worden vertaald in betere rendementen van actieve fondsen in vergelijking met trackers, beursgenoteerde indexfondsen die doorgaans een stuk goedkoper zijn.
Daarnaast in deze Effect:
De balans van 15 jaar duurzaam vastgoedbeleggen bij Triodos, een analyse aan de hand van de VEB-Barometer van de Franse bandenfabrikant Michelin, een aantrekkelijk alternatief voor de afgeblazen beursgang van CM.com en een interview met Ton Hillen, de topman van bouwbedrijf Heijmans.
Verder natuurlijk de vaste columns en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.
Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.