TeamViewer, een relatief onbekend softwarebedrijf uit het diepe zuiden van Duitsland, is de grootste beursgang in Europa dit jaar. De redelijk succesvolle beursintroductie in september voor het bedrijf uit Göppingen kan een lichtpuntje zijn in de bange dagen voor de Duitse economie. Voor Effect sprak Duitsland-correspondent Gerben van der Marel verschillende experts over TeamViewer.
‘TeamViewer is een goed voorbeeld van wat er mogelijk is in Duitsland’, zei Hauke Stars, bestuurder van Deutsche Börse bij de beursintroductie in Frankfurt. ‘Misschien hebben we binnenkort zelfs een nieuw DAX-bedrijf’, voegde ze er hoopvol aan toe.
Martin Steinbach, die bij accountants- en adviesorganisatie EY jarenlange ervaring heeft met Duitse beursgangen, zei iets vergelijkbaars tegen Reuters: ‘TeamViewer heeft laten zien dat Frankfurt ook een beurs is voor technologiebedrijven. Daar mag je trots op zijn.’
Dat het bedrijf voor Frankfurt (ticker TMV.F) heeft gekozen en niet voor de Nasdaq was sowieso een meevaller. ‘Vergelijkbare bedrijven zijn de afgelopen jaren vooral op de Nasdaq genoteerd waar meer kapitaal beschikbaar is’, zegt fondsbeheerder Rombout Houben van het Nederlandse Teslin. Houben, die recent succes boekte met de verkoop van belangen in het beursgenoteerde First Sensor uit Berlijn, is kenner van de kleinere Duitse beursgenoteerde bedrijven. TeamViewer vindt hij een apart geval. ‘Vooral vanwege de hoge waardering ten opzichte van de omzet.’
Heel erg Duits is het bedrijf allang niet meer. De oprichter is allang uitgestapt en de opbrengst van de beursintroductie vloeide volledig naar Londen omdat financieel investeerder Permira de verkopende partij was. Behalve de cijfers uit het prospectus heeft TeamViewer beleggers sowieso nog weinig houvast gegeven. Half november presenteert het bedrijf pas de eerste cijfers.
Analist Stephan Klepp van Commerzbank heeft een koopadvies voor het aandeel. De koersdaling sinds de beursgang kan gebruikt worden om onder de introductiekoers in te stappen. Klepps koersdoel ligt op 36 euro, ruim boven de huidige koers van minder dan 23 euro. TeamViewer is volgens hem een van de weinige Europese nieuwkomers uit de technologiesector die zich kan meten met de grotere Amerikaanse concurrenten.
Voor beleggers die een beetje distantie zoeken van de waan van de dag en geloven in ‘megatrends’ zoals de razendsnelle digitalisering in de wereld kan het Duitse bedrijf interessant zijn om te volgen. TeamViewer biedt met zijn software videoconferenties aan en vooral het onderhoud van computers op afstand. Een specifiek gebruikersprobleem kan opgelost worden zonder met de laptop naar de ict-afdeling te hoeven. Steeds meer nadruk in de activiteiten van TeamViewer komt te liggen op de afstandsbesturing van machines in bijvoorbeeld fabrieken.
Mirko Maier, analist van de bank LBBW uit Stuttgart, vindt dat een interessante ontwikkeling voor beleggers. ‘Het internet der dingen is een interessant gebied en TeamViewer lijkt daarmee goed op weg te zijn. Het onderhoud van machines op afstand is nieuw en heeft veel groeipotentieel.’ De digitalisering van de machinebouwindustrie staat volgens hem nog in de kinderschoenen.
Dit is een (bewerkt) deel van het artikel dat Duitsland-correspondent Gerben van der Marel schreef over de Duitse beursdebutant TeamViewer. De rest leest u in Effect 11, die volgende week verschijnt.
Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.