VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na jaren kwakkelen werd BinckBank deze zomer van de beurs gehaald door de Deense branchegenoot Saxo Bank. Oprichter Kim Fournais hoopt klanten van Binck en andere Nederlandse beleggers te verleiden met de wereldwijde toegang die Saxo kan bieden en een breed en hoogwaardig aanbod van producten en dienstverlening.

BinckBank was het afgelopen decennium veranderd van de broker die de markt had opengebroken in de te kloppen speler. De omgeving van aanhoudend historisch lage rentestanden met een hevig concurrentieveld, de komst van nieuwe partijen als DeGiro en Lynx, leidde tot forse prijsdruk en stagnatie van de resultaten. Onder bestuursvoorzitter Vincent Germyns werd een nieuwe strategie ingezet waarbij Binck zich meer wilde richten op vermogensopbouw, maar deze werd geen succes.

Daarmee kwam de overname door Saxo Bank voor aandeelhouders als geroepen. Saxo is wereldwijd actief en was voor de overname met meer dan 1600 werknemers bijna drie keer zo groot als BinckBank. Maar kunnen de Denen wat Binck niet lukte? CEO en oprichter Fournais, die Saxo begin jaren negentig oprichtte, vertelt wat hij van plan is. Ook geeft hij zijn visie op passief beleggen en op de negatieve rente waar hij als Deen al een aantal jaren ervaring mee heeft.

1 Waarom deze overname?
“We hebben ons eerste online platform gelanceerd in 1998. Dat was voor het handelen in vreemde valuta's. Sindsdien hebben we heel veel investeringscategorieën toegevoegd waardoor we nu een heel breed platform hebben met eenvoudige toegang tot markten over de hele wereld. Ik denk dat niemand anders in Europa dat aanbiedt. BinckBank is flink gegroeid, vooral in Nederland en België, maar ik denk dat het niet dezelfde focus en middelen had als wij om de technologie, de platformen en de verdienmodellen te ontwikkelen. We denken dat dit een fundament is waarop het logisch was om BinckBank over te nemen.”

2 Had u de Nederlandse broker al langer in het vizier als overnamekandidaat
“We keken al vele jaren naar BinckBank. Ik denk dat de eerste keer dat Vincent Germyns en ik elkaar ontmoet hebben al in 2014 was. We hebben toen een goed gesprek gehad en in de vier jaar daarna regelmatig met elkaar gesproken. We wilden dit al enige tijd doen, alleen was het tot voor kort niet mogelijk.”

3 Waarom niet? Was BinckBank nog te duur?
“Nee, we wilden eerst aanpassingen doorvoeren aan de samenstelling van onze aandeelhouders en aan de bestuursstructuur. We hebben nu investeerders Geely en Sampo met een gezonde lange termijn verwachting, die er sterk in geloven dat dit een goede stap is. Geely heeft ongeveer 50,1 procent en ik heb zelf nog 27,5 procent van de aandelen. Er waren dus verschillende aspecten, ook aan de kant van BinckBank, maar ik denk dat de timing nu veel beter is. Dat het een goede stap is blijkt denk ik mede uit het feit dat meer dan 95 procent van de aandeelhouders zijn stukken heeft aangemeld.”

4 Geely is van oorsprong Chinees en ook eigenaar van Volvo. Waarom wilden zij een belang in Saxo?
“Zij zijn een grote automobielproducent maar ook sterk gericht op technologie. Er komt steeds meer technologie in auto’s en in de toekomst gaan we niet meer zelf rijden en krijgen we tijd om andere dingen te doen. Er zijn daarmee veel overeenkomsten tussen de toekomst van de automobielindustrie en onze bedrijfstak. Los daarvan zien zij duidelijk een grote kans voor ons verdienmodel en onze technologie op het Chinese vasteland, waar ook een hoop gebeurt.”

5 BinckBank had het al lang moeilijk door de opmars van prijs­vechters als DeGiro in de Nederlandse markt. Hoe kijkt u daarnaar?
“Ik denk dat het een goed teken is als je naar de hele bedrijfstak kijkt. Als ik kijk naar de gevestigde banken dan wordt het duidelijk niet makkelijker voor hen. Er zijn veel veranderingen in regelgeving, er zijn de negatieve rentestanden, veranderingen in het consumentengedrag, nieuwe verdienmodellen, krimpende marges, terwijl iedereen betere digitale diensten wil maar daar steeds minder voor wil betalen. Er liggen duidelijk flinke uitdagingen, ook voor ons, maar we denken natuurlijk dat dit vooral een grote kans is.”

6 Waarom kunt u de kansen pakken en kon BinckBank dat niet op eigen kracht?
“Om te slagen moet je de beste klantervaring bieden. Als je dat kunt doen op een manier die schaalbaar is met minimale kosten en complexiteit, dan heb je het juiste aanbod. Alles bij elkaar denk ik dat wij veel betere oplossingen kunnen bieden aan Bincks klanten, maar ook aan hun partners zoals onafhankelijke vermogensbeheerders en financieel adviseurs. De extra schaalgrootte die we met Binck krijgen zal ons in staat stellen om ons erop te richten de allerbeste te zijn als het gaat om onze platformen, de producten die we aanbieden en daarbij ook concurrerend te zijn op prijs.”

7 Kunt u concrete voorbeelden geven van producten die u anders maken?
“Ten eerste bieden we met Saxo een veel bredere toegang tot aandelenmarkten. We hebben meer dan 36 aandelenmarkten waar klanten via ons platform op kunnen handelen. Via ons kun je handelen in China, Japan, Australië, Singapore en heel Europa en de VS. We hebben vrijwel alle wereldwijde future- en optiemarkten en een wereldwijd, zeer uitgebreid aanbod van vastrentende waarden. We hebben ook met afstand het grootste aanbod van etf’s van heel Europa en ook in beleggingsfondsen hebben we een heel omvangrijke selectie. Ik denk dat dit een heel goede zaak is als je een belegger bent die wereldwijd risico wil spreiden. Daarnaast hebben we ook een geavanceerd aanbod aan complexe producten op het gebied van vreemde valuta's, CFD’s en ga zo maar door. Tegelijkertijd richten we ons erop om de nieuwste oplossingen te bieden aan klanten die de vraag hebben wat ze met hun geld moeten doet. We gaan ook een hoop initiatieven laten zien op dat vlak.”

8 Een enorm breed aanbod is vooral interessant voor de actieve belegger. Wat biedt u mensen die meer op de lange termijn vermogen willen opbouwen?
“Ik denk dat die ook een goede risicospreiding willen. Voor ons is dat ook een heel belangrijk segment en ik denk oprecht dat we ook voor hen een beter platform hebben dan wie dan ook in de markt. We bouwen heel veel hulpmiddelen op basis van kunstmatige intelligentie om klanten digitaal beter te bedienen. Trainingen, maar ook tools die mensen helpen begrijpen in welke sectoren ze moeten investeren. Ik denk dat we veel meer digitale interactie gaan zien zowel van investeerders als handelaren.”

9 U noemde de negatieve rente. Daar heeft u in Denemarken al langer ervaring mee. Hoe kijkt u daarnaar?
“Het is natuurlijk een probleem als een bank veel klanten heeft met contante tegoeden en moet betalen om die tegoeden aan te houden. Wij proberen klanten te laten begrijpen dat, hoewel wij de negatieve rente betalen, hun geld nog steeds wordt opgegeten door inflatie. Nu in cash zitten kost geld, het maakt niet uit of de bank betaalt of niet.”

10 Wat kunt u doen om klanten te overtuigen om toch te gaan beleggen?
“Met de handelsoorlog, brexit, de zwakke groei, hebben we natuurlijk een moeilijk investeringsklimaat. Juist daarom is het heel belangrijk om risico te spreiden. Ik denk dat er een hoop ruimte voor verbetering is als het gaat om vermogensbeheerproducten. Wij hebben daarvoor de instrumenten op het platform, zoals modellen van Morningstar, Brown Advisory en anderen die goedkoper en transparanter zijn dan wat er verder beschikbaar is. Ik verwacht dat negatieve rentes helaas voorlopig bij ons blijven. In de tussentijd gaat het er voor ons om klanten te ondersteunen bij het maken van de juiste beslissingen over hun vermogen.”

11 U heeft de opkomst van passief beleggen, beleggen in trackers, helemaal meegemaakt. Hoe kijkt u daarnaar, is er nog plaats voor actief beheerde beleggingsfondsen?
“Allereerst denk ik dat passief beleggen iets is dat zal blijven. Voor de meeste mensen die financieel niet zoveel kennis hebben is passief een goede keuze simpelweg omdat het goedkoper en transparanter is. Ik denk wel dat er ruimte blijft voor zowel actief als passief beleggen. Voor ons is het geen discussie van actief of passief. Deze kunnen hand in hand gaan. Het gaat erom dat we toegang kunnen geven tot de beste oplossingen die er zijn tegen de beste prijs en dat we mensen kunnen helpen om de juiste keuzes te maken.”

12 Wanneer gaat de naam Binck definitief plaatsmaken voor Saxo?
“De hoogste prioriteit is om klanten over te zetten naar een platform met toegang tot meer en betere producten en concurrerende prijsmodellen. Waarbij wij natuurlijk ook op ons platform blijven innoveren om onze diensten en producten verder te verbeteren. Dat gaat wat tijd kosten en het zal per land verschillend zijn. We werken nauw samen met de partners en het hele team van Binck om ervoor te zorgen dat de klanten de overgang echt waarderen, want de migratie op zichzelf is niet de uitdaging. We moeten ervoor zorgen dat klanten van Binck begrijpen dat ze hierdoor echt een veel betere dienstverlening en een beter aanbod krijgen. Voor ons is het echt een topprioriteit dat het een win-winsituatie is voor ons en onze klanten.”


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap