VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een mooie week voor Neways: het bedrijf bestaat 50 jaar én promoveert naar de SmallCap index (AScX) van Euronext Amsterdam. Wat voor bedrijf is dit?

Neways Electronics International NV, zoals de volledige naam luidt, is vooral actief op de EMS-markt (Electronic Manufacturing Services). Neways biedt maatwerkoplossingen voor de complete productlevenscyclus van elektronische componenten en complete elektronische besturingssystemen. Gevestigd in Son, aan de rand van Eindhoven, levert Neways onder meer aan enkele bekende beursgenoteerde bedrijven uit Brabant.

Zo kan Neways besturingsonderdelen leveren voor een MRI-scanner van Philips Medical of een volledig aansturingskabinet met duizenden chips en verbindingen als onderdeel van een chipmachine van ASML. Maar ook het elektronische hart van een gehoorapparaatje waarop de onderdelen kleiner zijn dan millimeters kan van Neways afkomstig zijn.

Het bedrijf opereert in een niche van de EMS-markt en richt zich daarbij met name op kleine tot middelgrote specialistische series waarbij kwaliteit, flexibiliteit en time-to-market een cruciale rol spelen, zegt het bedrijf op zijn eigen website. Producten van Neways worden behalve in medische apparatuur en in de chipsector ook toegepast in de auto-industrie en in defensiemateriaal.

Neways heeft zes werkmaatschappijen in Nederland en drie vestigingen in Duitsland. Daarnaast zit het bedrijf in de Verenigde Staten en zijn er productiefaciliteiten in Slowakije en China waar in grotere volumes elektronica wordt geproduceerd.

Aandelen Neways zitten al jaren voor een belangrijk deel in vaste handen. VDL Beleggingen (27,9 procent) en de aan miljonair Frank Zweegers gelieerde Stichting Administratiekantoor Tymen (18,9 procent) hebben samen al jaren de grootste belangen. Andere beleggers met een aanmerkelijk belang zijn Add Value Fund, Menor Investments, OtterBrabant Beheer en Teslin Participaties.

In de eerste helft van dit jaar zag Neways de omzet met 7,1 procent stijgen naar 264,5 miljoen euro, met name door een sterkere bijdrage uit de sectoren halfgeleiders en automotive. De orderportefeuille groeide met 14 procent ten opzichte van de eerste helft van 2018, vooral door nieuwe orders die samenhangen met elektrisch rijden. De portefeuille was op 30 juni 342,6 miljoen euro groot.

Neways is in de afgelopen twintig jaar geen al te succesvolle belegging geweest voor aandeelhouders die een buy-and-hold strategie aanhangen: in 1999 stond de koers ook rond de 10 euro. Als gevolg van wisselende resultaten schoot die koers in die twee decennia wel een paar keer tussen 5 en 15 euro heen en weer.

De winstgevendheid van dit Brabantse bedrijf is de laatste jaren wel gestaag verbeterd. Het rendement op het geïnvesteerde kapitaal ligt sinds 2012, het laatste jaar dat in de verliezen eindigde, weer boven de 10 procent. Op de huidige koers net onder de 10 euro, kost een aandeel Neways 6 keer de verwachte nettowinst voor dit jaar, waarmee het tot de goedkoopste aandelen op het Damrak behoort. Het dividendrendement ligt op ruim 5 procent, over 2018 werd 0,48 euro uitgekeerd.

Er is volgens Bloomberg maar één analist die Neways volgt, en die (Johan van den Hooven van NIBC) geeft een koopadvies voor het aandeel met een koersdoel van 15,50 euro. Hij verwacht dat het dividend volgend jaar met 25 procent wordt verhoogd naar 0,60 euro per aandeel. Als Van den Hooven het goed ziet is Neways ook een leuke nieuwkomer voor de aandelenportefeuille. Beleg met dit soort smallcaps wel in een goed gespreide portefeuille, want behalve de kansen zijn vaak ook de risico’s groter.

 

 




Gerelateerde artikelen