VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na meer dan een half jaar onderhandelen wordt Signify-concurrent Osram van de beurs gehaald. De eerste geruchten hierover gaven het aandeel Signify in november een zetje, maar nu het rond is heeft het eigenlijk weinig betekenis voor het Nederlandse bedrijf.

Investeringsfondsen Bain Capital en Carlyle betalen 3,4 miljard euro voor de aandelen Osram. De transactie zou deze zomer al plaats moeten vinden.

Deze verkoop hing al lange tijd in de lucht. De eerste geruchten zijn van november. Dit leidde toen tot speculatie dat ook Signify wel eens een interessante prooi zou kunnen zijn voor investeringsfondsen. Voor beide bedrijven geldt namelijk dat het niet onlogisch zou zijn om ze op te splitsen.

Osram combineert een zeer winstgevende halfgeleiderdivisie die vooral LED-lampen maakt met een reeks andere verlichtingsactiviteiten. Signify combineert traditionele lampen met totaaloplossingen voor verlichting. Het onderdeel dat gewone lampen maakt krimpt hard maar is nog wel behoorlijk winstgevend. De innovatieve diensten die Signify levert bieden perspectief, maar het groeiverhaal moet zich nog bewijzen.

In theorie zou een opsplitsing van de bedrijven zelfs kunnen leiden tot consolidatie. Zeker in een krimpmarkt als de traditionele lampen, kan dat interessant zijn.

Nu de Osram-verkoop echter rond is, blijkt dat daar van opsplitsing geen sprake is. Er is namelijk expliciet afgesproken dat alles bij het oude zal blijven. Het huidige management blijft aan, de strategie blijft zoals die is en er zullen geen ontslagen vallen of locaties worden gesloten.

Daarmee lijkt het idee dat deze transactie een soort katalysator zou kunnen zijn voor de verlichtingsmarkt en dus voor Signify wel te worden gelogenstraft. Dat betekent dat Signify het voorlopig op eigen kracht zal moeten doen.

Op dat punt hadden de nieuwe eigenaren van Osram nog wel een opvallende boodschap. Bain en Carlyle lieten namelijk optekenen dat de beurskoers van Osram ‘de voortgaande verslechtering van de financiële prestaties en de onzekerheid over de toekomst van het bedrijf niet volledig reflecteert’. Dit ondanks dat voor het bod sinds begin 2018 al tweederde van het aandeel Osram was afgegaan.

Daarmee lijken de kopers aan te willen geven dat beleggers hun stukken maar beter bij hun kunnen aanbieden, want eigenlijk zijn ze nog (veel) minder waard. Een korrel zout is bij deze opmerkingen dus wel op zijn plaats, want als Osram echt veel minder waard zou zijn zouden Bain en Carlyle het voor deze prijs niet willen kopen.

De verslechtering van de prestaties heeft overigens te maken met de zwakke automobielmarkt, maar ook met een algehele malaise in de markt voor verlichting. Dat het aandeel Signify daar ook gevoelig voor is bleek toen Osram dit voorjaar een winstwaarschuwing gaf. Signify zakte toen ook enkele procenten.

Signify had een belabberd 2018, maar staat ten opzichte van begin 2018 slechts 20 procent in de min. Als Bain en Carlyle gelijk hebben is, er dus nog wel wat neerwaarts potentieel.

Midkapper Signify begon maandag met een koersverlies van bijna 1,5 procent op 26,60 euro. Daarmee kost het aandeel 9,3 keer de winst die analisten (bron: Bloomberg) voor dit jaar verwachten.