VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Volkswagen bracht deze week zijn vrachtwagendivisie Traton naar de beurs. Concurrent Daimler zet de trucks dit najaar in een aparte divisie. Het zijn grote operaties waar investeerders nog niet heel veel wijzer van worden.

Met deze beursgang van Traton komt Scania in zekere zin weer terug naar de beurs. Dit bedrijf werd in 2014 door Volkswagen juist van de beurs gehaald en samengevoegd met MAN en de overige vrachtwagen- en busactiviteiten die het Duitse concern al had.

Traton is naar eigen zeggen de wereldwijde marktleider, vóór Volvo Trucks en Daimler. Het had vorig jaar een omzet van 25,9 miljard euro en een nettowinst van 1,4 miljard euro. Bij de beursintroductie wordt 10 procent van de aandelen verkocht.

Terwijl Volkswagen de trucks een eigen beursnotering geeft, is ook Daimler bezig met een herschikking. Daimler Trucks, dat ook vrachtwagens en bussen maakt, wordt dit najaar ondergebracht in een aparte divisie. Het is volgens Daimler niet de bedoeling dat er iets verandert aan het eigendom, maar het is wel nadrukkelijk de bedoeling dat de tak zijn eigen strategie kan bepalen en ‘ondernemend’ kan opereren.

Opvallend is dat beide truckbedrijven ernaar streven om hun wereldwijde positie te versterken. Bij Traton luidt de strategie expliciet dat het een ‘Global Champion’ wil worden. Traton is wereldwijd bekeken wellicht een fractie groter dan Volvo Trucks, maar het heeft alleen in Europa en Zuid-Amerika echt een leidende positie. In Noord-Amerika en Azië is het veel minder sterk en dat moet veranderen.

Daimler Trucks streeft op zijn beurt ook naar een ‘global market presence’. Het heeft in tegenstelling tot Traton wel al een sterke positie in Noord-Amerika, maar is ook niet zo sterk in Azië.

Na deze grote interne operaties zal de markt voor grote commerciële voertuigen dus enigszins worden opgeschud. Vraag is dan wel of investeerders er veel aan hebben? Een punt met het bouwen van trucks en bussen is namelijk dat het net als het produceren van auto’s, niet een heel winstgevende activiteit is. Bovendien is de sector te omschrijven als sterk cyclisch. Dat maakt van aandelen in deze tak van sport doorgaans moeilijke beleggingen.

Traton had de afgelopen jaren een winstmarge (ebit/omzet) van circa 6 procent en hoopt naar 9 procent te gaan. Daimler Trucks mikt op 8 procent winstmarge. Volvo Trucks zit hier enkele procenten boven.

De herschikking bij Daimler waar meer dan zevenhonderd verschillende entiteiten in meer dan zestig landen bij betrokken zijn, kost tegen de 1 miljard euro. Deze kosten zijn deels een gevolg van het feit dat in verschillende landen moet worden afgerekend met de fiscus.

Bij de beursgang had Traton een marktkapitalisatie van ruim 14 miljard euro, aan de onderkant van de eerder ingeschatte bandbreedte. Opvallend genoeg was dat minder dan de waardering waartegen Volkswagen Scania van de beurs haalde. De markt loopt dus niet echt warm voor Traton.

Het aandeel Daimler is het afgelopen jaar circa een derde gezakt. Dat is onder meer een gevolg van het dieselschandaal, maar ook van de slechte automarkt. Uit deze koersontwikkelingen spreekt in ieder geval niet dat beleggers hoge verwachtingen hebben van de herschikkingen bij de twee concerns.