VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Twee crashes, vliegtuigen aan de grond en de grootste aandeelhouder die zich zorgen maakt. Door de recente berichtgeving lijkt het alsof de crisis waar Boeing met de 737 MAX in zit alleen maar dieper wordt. Maar het blijkt beleggers niet af te schrikken en een grote order voor het geplaagde model gaf Boeing deze week een flinke steun in de rug.

Boeing is hard aan het werk om de 737 MAX weer de lucht in te krijgen. Er is een software-update doorgevoerd en Boeing moet nu goedkeuring krijgen van de luchtvaartautoriteiten, de Amerikaanse FAA voorop.

Opvallend is dat de vliegtuigbouwer zelf weinig twijfel lijkt te hebben dat het die spoedig zal krijgen. “Ik heb er vertrouwen in dat als we de software-update voor de MAX hebben voltooid het een van de veiligste vliegtuigen zal zijn die ooit heeft gevlogen”, hield bestuursvoorzitter Dennis Muilenberg investeerders voor tijdens een conferentie van Bernstein.

Daarbij maakte hij ook duidelijk dat er tegelijkertijd allerlei voorbereidingen worden getroffen voor als het vliegtuig weer in gebruik mag worden genomen. Er was bijvoorbeeld veel aandacht voor de stappen die Boeing neemt om de maandelijkse productie van het vliegtuig te kunnen opschroeven.

Deze concrete plannen van Boeing lijken een flink stuk af te staan van de beeldvorming rond het bedrijf. Onlangs zei het hoofd van de FAA namelijk nog dat er geen tijdsschema is voor de goedkeuring. Ook trok de Amerikaanse voorvechter van consumentenrechten Ralph Nader veel aandacht met de uitspraak dat het vliegtuig nooit meer zou mogen vliegen omdat het een fundamentele ontwerpfout heeft. Nader verloor een familielid in een van de crashes.

Verder uitte Vanguard, met 7 procent de grootste aandeelhouder van Boeing, grote zorgen over de manier waarop de crisis is aangepakt. Daar kwam deze week bij dat de eerste dag van de Paris Air Show geen enkele order opleverde voor Boeing.

Des te verrassender was dan ook dat Boeing dinsdag opeens aankondigde dat het een order heeft gekregen voor tweehonderd 737 MAX toestellen van IAG. Dit is het moederbedrijf van British Airways waar onder anderen ook Aer Lingus, Iberia en Vueling onder vallen. Het is des te opvallender gezien het feit dat IAG op dit moment geen 737’s in gebruik heeft.

Op Wall Street leidde het tot 5 procent hogere koers voor het aandeel Boeing (NYSE ticker BA). Een opsteker voor aandeelhouders, al heeft het aandeel het eigenlijk nog behoorlijk goed gedaan gezien al het tumult.

Ja, na de crash begin maart is er een kwart van de koers afgegaan, maar het aandeel had kort daarvoor een nieuwe recordstand bereikt. Ten opzichte van de start van het jaar noteert Boeing nu 17 procent in de plus.

Met een marktwaarde van 210 miljard dollar is Boeing daarbij nog steeds bijna twee keer zoveel waard als (enige) concurrent Airbus. Qua omzet is Boeing wel iets groter, maar er is een nog groter verschil in winstgevendheid. Boeing had vorig jaar een operationele winstmarge van 11 procent, circa twee keer zo groot als die van Airbus.

Bestuursvoorzitter Muilenberg hield investeerders onlangs ook nadrukkelijk voor hoe groot het marktpotentieel is. “Dit is de komende tien jaar een markt van 8 biljoen dollar. De wereld heeft de komende twintig jaar 43.000 vliegtuigen nodig.” Het lijkt erop dat beleggers vooral naar dit potentieel kijken en eventuele zorgen over de gevolgen van de crisis rond de 737 MAX laten voor wat ze zijn.