VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Europese economie zit in de lift, nu blijkt dat de binnenlandse consumentenbestedingen in de meeste landen goed op peil blijven. Maar de externe vraag blijft volgens vermogensbeheerder Schroders zwak. Die situatie verslechtert als het handelsconflict tussen de VS en China verder escaleert. Voor het Verenigd Koninkrijk zijn de vooruitzichten het meest somber.

Azad Zangana, Europees econoom bij het Britse Schroders, stelt in een recent rapport dat hij genoodzaakt is om de groeiverwachting van de eurozone voor 2019 naar beneden bij te stellen. De hogere olieprijs leidt bovendien tot een iets hogere inflatieverwachting.

De zwakke economische berichten aan het begin van het jaar riepen de vrees op dat Europa in een recessie was beland. Europese aandelen bleven daardoor achter, die prijsden een nieuwe crisis in. Dat pessimisme lijkt achteraf overdreven te zijn geweest. De meest recente macrocijfers laten een brede verbetering zien. De binnenlandse vraag is gezond, de werkloosheid daalt en de loongroei is boven het inflatieniveau. De zwakte ligt met name in de externe vraag en het lijkt Zangana niet waarschijnlijk dat dit snel verbetert.

Lagere groei, hogere inflatie
De groeiverwachting voor dit jaar is verlaagd van 1,3 naar 1,2 procent. De oorzaak ligt in twee negatieve factoren. Enerzijds is dat de escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China. Anderzijds is dat de recente opmars van de olieprijs. De groeiverwachting voor 2020 blijft wel gehandhaafd op 1,4 procent rekening houdend met een handelsovereenkomst tussen de VS en China. De inflatieverwachting voor dit jaar blijft ook gelijk, maar voor 2020 is die verhoogd van 1,5 naar 1,6 procent.

De cijfers in het Verenigd Koninkrijk vertoonden in het eerste kwartaal ook een opleving. Maar dat had een andere oorzaak. Vooruitlopend op de Brexit was er sprake van voorraadvorming. Normaliter volgt daarop een fase van voorraadafbouw, waardoor de groei stokt. Zangana verwacht dat dit later in het jaar zal optreden. Vanwege het uitstel van de Brexit naar oktober, blijven bedrijven voorzichtig en houden zij de hand op de knip als het om investeringen gaat. De situatie is erg onzeker. Zangana verwacht geen renteverhoging in het VK voordat de Brexit een feit is.

Het gevaar Boris Johnson
Het belangrijkste risico voor het VK is een no-deal Brexit. Nu premier May haar functie ter beschikking heeft gesteld, is de kans groter dat een pro-Brexit premier de leiding krijgt. De naam van Boris Johnson valt, een hardliner die bereid is het VK ook zonder deal uit Europa te laten gaan. Als dat gebeurt, verwacht Zangana dat de Britse economie vertraagt en rond de jaarwisseling in een recessie belandt. De Bank of England zal dan waarschijnlijk de rente verlagen en een mogelijke daling van het pond sterling jaagt dan de Britse inflatie omhoog.