De cijfers van de techreuzen zijn op Wall Street elk kwartaal een blikvanger. Vorig kwartaal was het Apple dat de markt angst aanjaagde met terugvallende iPhone-verkopen. Dit kwartaal zaait Alphabet twijfel.
Begin dit jaar jaagde Apple de beurs angst aan met een winstwaarschuwing. De verkoop van iPhones stagneerde. Dit kwam vooral door economische tegenwind in China, maar ook de vraag in ontwikkelde markten viel tegen. De omzet kromp in het laatste kwartaal van 2018 met 5 procent.
In het eerste kwartaal van dit jaar zette deze negatieve trend door: opnieuw 5 procent omzetkrimp op jaarbasis. De terugval van de iPhone-verkopen was met 18 procent zelfs nog iets groter dan in het vorige kwartaal.
Apple legde echter de nadruk op enkele positieve ontwikkelingen die daar tegenover staan. Zo groeide de omzet uit diensten met ruime dubbele cijfers. Er zijn 1,4 miljard actieve Apple-apparaten waar het bedrijf diensten zoals opslag voor kan leveren.
Op de diensten zit een aanzienlijk hogere winstmarge dan op de hardware die Apple verkoopt. 64 procent brutomarge tegen 32 procent voor de producten. Daarmee is een beperkte krimp van de verkoop van iPhones niet per se een rampzalige ontwikkeling voor het bedrijf.
Op de beurs lijken beleggers dit in ieder geval zo te zien. Het aandeel Apple is sinds de winstwaarschuwing alweer meer dan 40 procent opgelopen. De koersreactie op de jongste kwartaalcijfers was ook positief.
De koersreactie op de kwartaalresultaten van Alphabet, het moederbedrijf van Google, was het tegenovergestelde. Het aandeel ging onderuit na een inzakkende groei van de advertentie-inkomsten van de zoekmachine. De inkomsten groeiden met een op het eerste gezicht indrukwekkende 17 procent, maar dat was de zwakste groei in jaren.
Google heeft last van wisselkoerseffecten, oftewel de sterke dollar. De gevolgen daarvan zullen ook in het tweede kwartaal voelbaar blijven, aldus het bedrijf.
Het bedrijf heeft naast de advertentie-inkomsten ook een reeks andere producten en diensten die vallen onder de post ‘other revenues’. Hier valt hardware onder, zoals de Google Pixel smartphone, maar ook en vooral de inkomsten uit clouddiensten.
De omzet uit deze activiteiten groeide het afgelopen kwartaal met een kwart. Niet slecht, maar het is de vraag of het bedrijf in staat is echt een vuist te maken tegen Amazon dat de dominante speler is in de cloud, Google is de nummer drie.
Als de groei van de advertentie-inkomsten uiteindelijk echt stagneert zijn het deze diensten die daarvoor moeten compenseren. De kwartaalresultaten zorgden echter voor twijfel of dat zal kunnen. Zo bekeken was de koersreactie van de aandelen Alphabet, een daling met 7,5 procent, niet zo vreemd.
Zowel Apple als Alphabet zijn wel eens duurder geweest als gekeken wordt naar de koers-winstverhouding op basis van de analistenverwachtingen voor dit jaar. Alphabet (ticker GOOG) kost 25,9 keer de verwachte winst, Apple (ticker AAPL) staat op 17,6 keer de winst (bron: Bloomberg).