Als het om opkomende markten gaat, kijken beleggers vaak vooral naar China. De economische groei gaat daar dit jaar lager uitvallen dan verwacht. Maar China is niet de enige opkomende markt. Op de lange termijn ligt de groeivoet in opkomende markten naar verwachting nog altijd ruim boven die van de 'volwassen' economieën van Europa en Noord-Amerika. In China, maar ook in de andere Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten.
Een van de grootste pioniers op het gebied van beleggen in opkomende markten, de Duitser Mark Mobius, zei kort voor een van de brexit-deadlines in april dat het Verenigd Koninkrijk ook steeds meer op een ‘emerging market’ ging lijken. Hij vreesde dat het pond zou crashen als het er inderdaad van zou komen.
Valutaontwikkelingen zijn altijd belangrijk als het om beleggen buiten het eurogebied gaat, en bij opkomende markten is dat zeker het geval. De omvang van de schulden in die landen speelt daarbij een rol: zodra landen hun schuldenberg te groot zien worden, stort de munt onherroepelijk in. Door de lage rente is lenen voordelig, en menig land laat daardoor nu makkelijk het schuldniveau oplopen. Dat kan tot problemen leiden als de rente weer gaat stijgen.
In 2019 loopt in opkomende markten voor 1.700 miljard dollar aan staats- en bedrijfsleningen af die grotendeels hernieuwd zullen moeten worden. Bij een hogere rente gaat dat onherroepelijk ten koste van de economie. In de opkomende markten van Azië, Afrika en Latijns-Amerika steeg de overheidsschuld tot een recordhoogte van gemiddeld 50 procent van het bbp. Brazilië, Libanon en Egypte zijn voorbeelden van landen waar de rentelasten fors toenemen.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt al jaren voor de kwetsbaarheid van de armste landen onder de opkomende markten voor een economische ‘schuldenkramp’, maar ook voor de schuldopbouw in het machtige China. Hiernaast een drietal fondsen dat in opkomende markten belegt, waarvan de beheerteams de ervaring zouden moeten hebben om deze risico’s zo goed mogelijk het hoofd te bieden.
Drie actief beheerde Emerging Markets-fondsen
Comgest Growth Emerging Markets onderscheidt zich van de concurrentie met zijn beleggingsstrategie waar kwaliteit en groei de hoekstenen zijn. Het fonds heeft een sterk langetermijntrackrecord, hoewel het in 2018 wat achterbleef bij de markt.
Het fonds wordt geleid door een sterk en goed toegerust team waar teamwerk voorop staat. Dat team besloot in de tweede helft van 2017 het gewicht van China in de portefeuille te verlagen omdat de waarderingen aan de hoge kant leken. De vrijgespeelde middelen werden onder meer in Brazilië en Zuid-Afrika belegd.
China is met een belang van 30 procent nog wel het belangrijkste land voor de portefeuille, en de Chinese verzekeraar Ping An is de grootste individuele belegging.
De kosten zijn met 1,12 procent per jaar bij dit fonds niet bijzonder concurrerend te noemen.
Het Capital Group New World Fund is een echte pionier op het gebied van opkomende markten met een geschiedenis die teruggaat tot 1999. Het fonds kent een gevarieerde aanpak van de verschillende opkomende markten, waarbij ook ruimte is om te beleggen in schuldpapier dat soms rendementen heeft dat niet onderdoet voor dat van aandelen.
Daarnaast kan ook in aandelen worden belegd van bedrijven die formeel niet in opkomende landen gevestigd zijn, hoewel ze er wel activiteiten ontplooien. Zo bestaat bijna 20 procent van de portefeuille uit Amerikaanse bedrijven en zien we Google-moeder Alphabet in de top 10 opduiken. De grootste positie is die in het Indiase Reliance Industries. Het belang van China in de portefeuille is minder dan 15 procent. Dit fonds is redelijk geprijsd: 1,03 procent op jaarbasis.
Robeco Emerging Stars Equities is een fonds met ‘hoge overtuiging’ dat beleggers waarde biedt in opkomende markten. Dat betekent dat vaak sterk wordt afgeweken van de benchmark en dat de landenallocatie en aandelenselectie effectief wordt gecombineerd.
Het fonds laat sterke rendementen zien sinds oprichting, maar is ook behoorlijk beweeglijk. De kosten voor dit fonds zijn met 1,01 procent per jaar redelijk, maar geven het fonds geen voorsprong. De portefeuille bestaat voor een kwart uit China, maar de top drie wordt ingenomen door het Koreaanse Samsung, TSMC uit Taiwan en het Zuid-Afrikaanse Naspers, waarvan de internationale activiteiten naar verluidt binnenkort een notering krijgen aan het Damrak.
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |