Effect 4, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer vol verhalen en analyses die voor de belegger relevant zijn. Zoals een onderzoek naar de ontwikkeling van de dividenduitkeringen door bedrijven op het Damrak in het voorbije decennium.
De komende maanden zullen ondernemingen op de Nederlandse beurs een recordbedrag aan winst uitkeren aan beleggers. Het gemiddelde dividendrendement op de beurs van Amsterdam is de laatste jaren flink opgelopen. Tijd voor beleggers om kritisch te kijken naar de houdbaarheid van deze uitkeringen.
Het uitgekeerde dividend van de 75 grootste bedrijven op het Damrak steeg van bijna 27 miljard euro naar ruim 30 miljard euro, een toename van 14 procent. Het uitgekeerde dividend stijgt voor het vijfde jaar op rij. Shell is voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk voor die stijging, maar het energieconcern staat bepaald niet alleen: van de kleine technisch dienstverlener Batenburg Techniek tot het grote DSM, over de gehele linie gaat het dividend van Nederlandse bedrijven over 2018 – dat voor een belangrijk deel de komende maanden wordt uitgekeerd - omhoog.
Afgaand op de voorspellingen van analisten is het feest nog niet voorbij. Voor komend jaar gaan zij uit van verder stijgende dividenden, vooral cyclische bedrijven zullen flink meer dividend gaan uitkeren. Het gaat bijvoorbeeld om staalgigant ArcelorMittal, baggeraar Boskalis, bouwbedrijf BAM en uitzender Brunel. Deze bedrijven moeten dan wel nog even de winstverwachting voor het huidige boekjaar waar weten te maken.
Juist daar zit de crux, want duurzame dividendbetalers dienen in staat te zijn over langere periodes vrije kasstromen te genereren die na investeringen hoog genoeg zijn om het dividend te betalen. Het zijn dan ook juist de cyclische bedrijven met veel schulden die het meeste risico lopen om het dividend te verlagen wanneer de conjunctuur weer omslaat.
Het volledige artikel leest u in Effect 4.
Daarnaast in de nieuwe Effect:
Een gesprek met Jacques van den Broek, de topman van uitzender Randstad, analyses aan de hand van de VEB-Barometer van bierbrouwer AB InBev en van Air France-KLM, een weergave van de ‘krimi’ die zich afspeelde rond het Duitse fintechbedrijf Wirecard, een fundamentele analyse van het aandeel van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s en een macro-economische duiding van de laatste ontwikkelingen in China. Verder natuurlijk de vaste columns en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.
Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.