De economische groei in China gaat dit jaar lager uitvallen dan verwacht. Maar achter deze wolken schijnt voor beleggers wellicht toch de zon: de Chinese regering gaat de economie flink stimuleren met belastingverlagingen, en het gewicht van Chinese aandelen in de belangrijke internationale aandelenindices gaat fors omhoog.
De groei van de Chinese economie komt dit jaar vermoedelijk tussen de 6 en 6,5 procent te liggen, waar eerder een groei van 6,5 procent werd voorzien. Dat lijkt nu ook weer niet een economische depressie, maar als die groei richting de 6 procent gaat krijgt het land met de traagste groei in bijna dertig jaar te maken. Vorig jaar groeide de Chinese economie met 6,6 procent.
China wordt geraakt door het handelsconflict met de Verenigde Staten, waardoor de internationale vraag naar Chinese producten onder druk staat. Ook het consumentenvertrouwen in het land daalde.
Belastingverlagingen van omgerekend circa 263 miljard euro moeten de economie van nieuwe impulsen voorzien. China gaat ook de investeringen in infrastructuur opschroeven. Er gaan al enkele dagen geruchten dat er op korte termijn een doorbraak zou komen in de ruzie met de Verenigde Staten over importheffingen en diefstal van intellectueel eigendom. Als dat gebeurt kunnen de koersen op de Chinese beurzen (en in de rest van de wereld) sterk opveren.
Slecht nieuws uit China zorgt vaak voor wat lagere koersen, maar op de wat langere termijn doen Chinese aandelen het bepaald niet slecht. Dit jaar ging De Shanghai Stock Exchange Composite Index zo’n 20 procent omhoog. Het belangrijkste Chinese aandeel dat op de Amerikaanse beurzen wordt verhandeld, Alibaba (ticker BABA) won sinds 1 januari zelfs ruim 35 procent.
Wat de Chinese aandelen verder omhoog kan helpen is het feit dat indexmaker MSCI heeft aangekondigd de weging van Chinese aandelen in haar benchmarkindices flink te zullen verhogen. Daarmee wordt China’s groeiende rol in de wereldeconomie benadrukt. Ook zal de indexprovider Chinese midkapaandelen toevoegen, een stap die aanvankelijk niet vóór 2020 verwacht werd. Hierdoor kan er aanzienlijk meer instroom in Chinese aandelen verwacht worden. Dit is een belangrijke stap in het openstellen van de Chinese markt voor internationaal opererende beleggers.
Dit proces is nog niet ten einde, vermogensbeheerder Fidelity International verwacht dat er in de toekomst meer Chinese effecten aan belangrijke aandelenindices zullen worden toegevoegd. Fidelity liet zich vorige maand al optimistisch uit over de beleggingskansen in China.