VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Effect 3, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer vol verhalen en analyses die voor de belegger relevant zijn. Zoals een interview met Maarten Wetselaar, als director Integrated Gas and New Energies verantwoordelijk voor de duurzame plannen van Shell.

In het interview licht de Shell-bestuurder de duurzame strategie van het bedrijf toe en gaat hij in op wat deze betekent voor aandeelhouders. Wetselaar verwijst regelmatig naar voorspellingen van Shell zelf over de wereldwijde energieconsumptie tot 2100. Die laat zien dat het gebruik van olie en gas de komende decennia zal pieken, maar tot de volgende eeuwwisseling nog onderdeel zal zijn van een energiemix die steeds duurzamer wordt.

Duurzame ambities van Shell kunnen standaard rekenen op enige scepsis. Grote aandeelhouders maakten zich er vorig jaar hard voor om de doelen duidelijker te formuleren. Shell kondigde hierop in december aan dat het duurzame doelen gaat opnemen in het beloningsbeleid.

Wetselaar begrijpt de scepsis, maar wil duidelijk maken dat het Shell ernst is met de energietransitie. Daarbij houdt hij wel één slag om de arm. Als de maatschappij als geheel geen grote stappen zet met de uitvoering van het akkoord van Parijs, zal ook Shell niet voor de troepen uit kunnen lopen.

Maar Shell zal zich meer richten op elektriciteit. Wetselaar daarover:
“Als ik kijk naar de energietransitie dan gaat dat de komende twintig tot dertig jaar sterk verschuiven. Over dertig jaar kopen consumenten alleen nog maar elektriciteit. Dat verkochten wij tot voor kort niet. Voor ons is het (…) mogelijk om een olie- en gasbedrijf te blijven, maar dan laten we een hele grote kans liggen omdat wij eigenlijk de beste marketeer van energie in de wereld zijn en het sterkste energiemerk ter wereld hebben. Daarom denken we dat we in die vraag naar elektriciteit een hele grote rol kunnen spelen.”

Hoe groot wilt u worden in elektriciteit?
“Als we kunnen bewijzen dat we er een goed rendement in kunnen maken, willen we daar het grootste stroombedrijf ter wereld van maken.”

Wat is een goed rendement? De andere onderdelen van Shell zitten ruim in de dubbele cijfers. Moet het vergelijkbaar zijn?
“We hebben daar een bandbreedte van 8 tot 12 procent rendement voor aangegeven. Als we door de tijd heen in het midden daarvan zitten en we dus net een rendement met dubbele cijfers kunnen maken, dan denk ik dat dit genoeg is. We moeten aan onszelf bewijzen dat we dat kunnen. Als we het vertrouwen krijgen dat het kan, dan gaan we het zo groot maken dat het in financiële zin van dezelfde omvang wordt als de oliedivisie en de gasdivisie.”

Het volledige interview en de reactie van de VEB op enkele van de meest opvallende uitspraken van Wetselaar leest u in Effect 3. 

Daarnaast in de nieuwe Effect:
Een onderzoek naar private banking in Nederland, analyses aan de hand van de VEB-Barometer van de Franse bedrijven Carrefour en Danone, een blik op de kwakkelende Deutsche Bank, een fundamentele analyse van de Amerikaanse beurzenuitbater Intercontinental Exchange en een duiding van de laatste draai die de Amerikaanse Federal Reserve maakte. Verder natuurlijk de vaste columns en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand gratis.