VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers lijken de beurs van Londen liever te vermijden nu de brexit voor de deur staat. Toch liggen er kansen, zegt James Clunie, hoofdstrateeg Absolute Return bij de Britse vermogensbeheerder Jupiter Fund Management.

Clunie stelt dat de brexit inderdaad voor verwarring en onzekerheid zorgt, maar dat er altijd kansen zijn in een markt die overschaduwd wordt door politiek rumoer.

Het is chaos in het Verenigd Koninkrijk. De onzekerheid over de brexit blijft groeien en marktpartijen hebben nog geen duidelijkheid over welke vorm het vertrek uit de Europese Unie zal aannemen. Beleggers trekken de conclusie dat er zo niet te beleggen valt op de Britse markt. De Britse aandelenwaarderingen zijn ten opzichte van Europa gedaald tot een dieptepunt.

De marktreactie op de extreme Brexit-onzekerheid is begrijpelijk, maar beleggen is ook berekende risico’s nemen in onzekere omstandigheden. Daarom benadert Clunie het beleggen in Britse aandelen als een typische ‘contrarian’, een tegendraadse belegger.

Clunie analyseert een bedrijf waarin hij geïnteresseerd is en negeert daarbij de politieke situatie. Daarna komen de scenario’s met wat er mis zou kunnen gaan, ook politiek gezien, en welke impact dit zou kunnen hebben. Vervolgens worden aantrekkelijke aandelen nader bekeken. Als er in de meeste scenario’s op de lange termijn (3 tot 5 jaar) geld valt te verdienen, dan is een aandeel toch koopwaardig.

Er zijn genoeg ‘slechte dagen’ op de Britse markt waarop een belegger voorzichtig zijn posities kan uitbreiden tegen goede prijzen. Een voorbeeld dat Clunie noemt is Serco, dat in zijn ogen nu erg goedkoop is. Serco verzorgt publieke diensten in onder meer openbaar vervoer en de gezondheidszorg. De balans is in orde en Serco heeft onlangs veel contracten binnengehaald, waaronder een paar weken geleden in Australië hun grootste ooit. Een ander voorbeeld is Forterra, de Britse baksteenproducent. Het bedrijf heeft goede vooruitzichten en een aantrekkelijke waardering. Wat er ook politiek gebeurt, er zullen waarschijnlijk nog steeds huizen gebouwd worden, ook in Groot-Brittannië. Serco en Forterra zijn genoteerd aan de beurs in Londen.

Clunie denkt dat de beurs van Londen in een ‘bearmarket’ zit, met hoge prijzen en een afnemende liquiditeit. Voor lange termijnbeleggers biedt een langere fase van neergaande koersen altijd koopkansen.

Voor Britse aandelen zouden beleggers dezelfde criteria moeten toepassen die ze altijd gebruiken om bedrijven te analyseren - een rigoureus screeningsproces en degelijke ‘bottom-up’ analyse. De brexit zou niet de eerste test moeten zijn van de geschiktheid van een bedrijf als potentiële belegging, eerder pas een secundaire overweging wanneer de algehele gezondheid en vooruitzichten van een bedrijf zijn geanalyseerd, stelt Clunie.