Bierbrouwers zijn over het algemeen stabiele winstmakers die gestaag groeien. Het zijn aandelen met een ‘defensief karakter’, die op de lange duur vaak voor een prima rendement zorgen, vooral omdat zij in neergaande markten relatief goed blijven liggen. In Nederland zijn beleggers gezegend met de aanwezigheid van Heineken, België heeft AB Inbev.
De grootste bierbrouwer van de wereld, AB Inbev, kwam eind vorig jaar met het slechte nieuws dat het dividend zal worden gehalveerd omdat de balans versterkt moet worden. Beleggers hadden dat kunnen zien aankomen, de maker van Jupiler en Budweiser heeft in de afgelopen jaren veel grote overnames gedaan om een leidende rol te houden in de consolidatie van de wereldwijde biermarkt. De lage rente maakte het mogelijk daar grote bedragen voor te lenen.
Nu ziet AB Inbev dat de kredietwaardigheid door kredietbeoordelaars als Moody’s en S&P kritischer wordt bekeken. Bovendien kan een oplopende rente een forse kostenpost worden. AB Inbev zal dus voorlopig geen grote overnames doen, eerst moet de schuldenlast omlaag. Die is nu ruim 100 miljard dollar, bijna 7 keer de brutowinst.
Het van oorsprong Belgische bedrijf Interbrew fuseerde in 2004 met het Braziliaanse AmBev en kocht in 2008 het Amerikaanse Anheuser-Busch voor 52 miljard dollar. Daarmee was het al de grootste van de wereld, maar in 2016 werd voor 103 miljard dollar de nummer twee SAB Miller ook nog opgeslokt. Met name de schulden die werden aangegaan voor die laatste aankoop drukken nu zwaar op de balans. De schuldratio van Heineken, de huidige tweede brouwer ter wereld, ligt een stuk lager.
Analisten vergelijken AB Inbev wel eens met een hedgefonds, omdat het de overnames met zoveel schuld financiert en vervolgens fors in kosten gaat snijden om de winstgevendheid op te krikken. Het gevaar is dan dat er te weinig in de merken wordt geïnvesteerd, waardoor de marktpositie op de langere termijn verzwakt.
AB Inbev moet met de grote kasstroom die het genereert echter prima in staat zijn de schuldenberg te verkleinen. Het bedrijf heeft de laatste jaren wel last van de zwakke Braziliaanse real en de Argentijnse peso en ook van de zwakke valuta van enkele Afrikaanse markten. Daarnaast staat de omzet in de VS wat onder druk omdat klanten meer op zoek zijn naar speciaalbieren of overschakelen op wijn.
Het leeuwendeel van de schuld luidt bovendien in Amerikaanse dollars, terwijl relatief veel omzet wordt behaald in landen als Brazilië, Argentinië en Zuid-Afrika. Dat drukt de winstmarge. Het aandeel AB Inbev is momenteel echter op 14 keer de winst die voor 2019 wordt verwacht niet al te duur. Het dividendrendement is ondanks de halvering van de uitkering nog altijd relatief hoog.
In België is AB Inbev met een beurswaarde van meer dan 100 miljard euro een absoluut zwaargewicht in de Bel20 Index. Het aandeel is onder het naar biermerk Budweiser verwijzende tickersymbool BUD ook genoteerd in New York.
Dit is een deel van de analyse van de biersector uit Effect 2, die deze week verschijnt. Daarin worden behalve AB Inbev ook Heineken, Carlsberg, Molson Coors en Constellation Brands besproken.
Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.