Het beursjaar 2018 was behoorlijk enerverend. De aandelenbeurzen gingen twee keer onderuit. Eerst in februari, waarna herstel volgde om daarna in het najaar nog een keer dieper en heftiger weg te zakken. Dat het zo zou lopen was natuurlijk niet voorzien een jaar geleden toen de bomen tot in de hemel leken te groeien. Eind 2018 zijn de verwachtingen voor het nieuwe jaar overwegend negatief. Een aantal verwachtingen op een rij voor de economie, bedrijfswinsten, rente en beurzen.
Amerikaanse economie vertraagt
In 2018 lag de economische groei in de VS voor het eerst sinds 2005 boven de 3 procent. De verwachting voor 2019 is dat het groeitempo zal inzakken. Goldman Sachs denkt bijvoorbeeld dat de groei maar net boven de 2 procent zal uitkomen. Vermogensbeheerder Pimco schat de kans op een recessie zelfs op 30 procent, de grootste kans in tien jaar tijd.
Voor Europese economie dreigt recessie
De ECB verwacht dat de eurozone met 1,7 procent zal groeien volgend jaar. Het CPB verlaagde de verwachting voor de Nederlandse economie naar 2,2 procent. In de VS is echter volop speculatie over een nieuwe recessie in de eurozone. Directe aanleiding zijn de resultaten van Fedex die vooral tegenvielen door zwakke cijfers bij dochter TNT Express. Het bedrijf stelde dat de economie in Europa plotseling flink is verzwakt en voorlopig zwak zal blijven.
Amerikaanse rente stijgt door
De Amerikaanse centrale bank heeft de rente in een aardig tempo opgeschroefd in 2018. De Fed is ook nog niet klaar en is vooralsnog van plan in 2019 nog twee verhogingen door te voeren. Die doortastendheid viel vorige week slecht op de beurs. Of de rente in de VS over een jaar duidelijk hoger zal staan dan nu is dus zeer de vraag.
Rentestijging in de eurozone
Zoals het er nu uitziet is 2019 ook het jaar dat de rente in de eurozone zal stijgen. De Europese Centrale Bank heeft het opkoopprogramma gestaakt en de eerste renteverhoging zou in de loop van het jaar plaats moeten vinden. Getuige het grote aantal woningbezitters dat zijn hypotheek oversluit verwachten Nederlanders ook dat de rente op de korte termijn zal stijgen.
De verwachtingen die de ECB zelf afgeeft zijn echter heel gematigd. De centrale bankiers gaan ervan uit dat de gemiddelde tienjaarsrente volgend jaar 30 basispunten hoger zal liggen op 1,4 procent tegen 1,1 procent dit jaar. Voor de driemaands euribor is de verwachting dat deze op -0,3 procent zal blijven. Een flinke stijging van de rente is volgens de ECB volgend jaar dus niet erg waarschijnlijk.
Minder winstgroei VS
In 2018 zijn de Amerikaanse bedrijfswinsten hard gestegen, elk kwartaal met dubbele cijfers. Dat wordt minder in 2019. Analisten verwachten voor de eerste negen maanden van het jaar een winstgroei rond de 5 procent. Opvallend is dat ze een hogere omzetgroei voorzien. Dit betekent dat de winstmarges van bedrijven krimpen, een ontwikkeling die past bij een economie die in de laatste fase van de cyclus zit.
Bearmarket tijdelijk, als het er al van komt
De belangrijke beursgraadmeters in de VS en Europa zitten nog enkele procenten van een bearmarket af, een daling van minstens 20 procent. Desondanks verwachten de analisten van de grote zakenbanken op Wall Street dat de aandelenmarkten in de VS volgend jaar zullen herstellen van de neergang van de laatste tijd. Goldman Sachs, Citigroup, J.P. Morgan en UBS verwachten allemaal dat de S&P 500 over een jaar boven de 3000 punten zal staan, tegen minder dan 2500 nu. Daarmee zou 2019 voor de beurs alsnog een topjaar worden.