Vopak had de afgelopen jaren te maken met ongunstige prijsontwikkelingen op de oliemarkt. Door die tegenwind maakt het aandeel al in 2014 een duikeling waarvan het sindsdien amper is hersteld. Tijdens een dag voor investeerders toonde de top van Vopak zich echter optimistisch over de toekomst. Het bedrijf staat er in vergelijking met de concurrentie goed voor.
Bestuursvoorzitter Eelco Hoekstra onderbouwde dit met vier argumenten. De vier redenen op een rij met daarbij ook commentaar van Hoekstra’s financiële rechterhand Gerard Paulides.
1. Relatief sterke prestaties
Ondanks de moeilijke oliemarkt zijn omzet en winst van Vopak afgelopen jaren maar licht gekrompen. Vorig jaar zakte de omzet met 3 procent, in het eerste halfjaar van 2018 met 4 procent. In vergelijking met de concurrentie presteert het bedrijf goed. “Kijk gewoon naar de prestaties van onze concurrenten de afgelopen acht kwartalen en vergelijk het met wat wij neerzetten.”
Daarbij wees Hoekstra ook op het in zijn ogen gunstige groeiperspectief.
2. Vooral investeringen in markten met veel groeipotentieel
Die groeikansen liggen onder meer in de opslag van gas en in opkomende markten. Vopak heeft de samenstelling van zijn productaanbod afgelopen jaren veranderd. De opslag van olie was in 2014 nog goed voor 40 tot 45 procent van de omzet en dit zal zakken naar 30 tot 35 procent. De verschuiving gaat deels ten faveure van gasopslag, zoals LNG (vloeibaar aardgas).
“LNG is een heel aantrekkelijke markt. In LNG komt de markt naar ons toe. Het is heel moeilijk om daar je naam te vestigen, maar dat is ons gelukt. Er zijn niet veel anderen die dat kunnen”, zei Hoekstra.
Daarnaast groeit het deel van de omzet dat uit Azië en het Midden-Oosten komt. “Als ik kijk waar de grootste kansen liggen dan zal waarschijnlijk 75 of 80 procent van de groei ten oosten van het Suezkanaal plaatsvinden. Wij hebben daar straks 17 miljoen kubieke meter opslag.”
3. Een sterke financiële positie
Vopak heeft weliswaar een nettoschuld van ruim 1,6 miljard euro, maar de verhouding tussen de nettoschuld en operationele winst (net debt/ebitda) is met iets meer dan 2 goed te overzien. “Verschillende bedrijven hebben moeite om hun kasstroom op peil te houden, dividend te betalen, of te groeien”, stelde Hoekstra over de concurrentie. Dat geldt voor Vopak niet.
Financiële man Paulides wees erop dat per jaar ruim 130 miljoen euro nodig is voor het dividend en dat de vrije kasstroom aanzienlijk groter is. Vopak wil jaarlijks 25 tot 75 procent van de nettowinst uitkeren en het dividend stabiel houden of laten stijgen. Paulides heeft geen twijfel dat dit zal lukken. “Het is geen moment in mijn gedachten opgekomen dat we nu iemand gerust zouden moeten stellen dat we het dividend op peil kunnen houden.”
4. Een goede reputatie op het gebied van veiligheid
Maatschappelijk verantwoord ondernemen en dan vooral veilig ondernemen is ook een speerpunt voor topman Hoekstra. Aan het begin van dit decennium heeft Vopak het aantal bedrijfsongelukken flink teruggebracht. Het bedrijf is naar eigen zeggen ook leidend in zijn sector. De laatste jaren stagneert de daling echter. Hoekstra wees erop dat er onlangs twee ongelukken waren in Singapore.
De topman wil ook hierin een volgende stap maken. Hij denkt dat het bedrijf beter kan presteren dan de concurrentie, juist dankzij de sterke kapitaalpositie en de aandacht voor goede operationele prestaties. “Voor mij is de grootste risicofactor voor deze industrie veiligheid. Zonder veiligheid is het moeilijk om een duurzaam verdienmodel te hebben.”
Vopak kost op een koers van 39 euro net 16 keer de winst per aandeel die volgens analisten (bron: Bloomberg) in 2019 te verwachten is. De 14 experts die het aandeel voor een bank volgen zijn nog niet allemaal overtuigd door het management. De meningen zijn namelijk sterk verdeeld: slechts vier koopadviezen, vijf keer adviseert men houden en vijf keer verkopen. Het dividendrendement op het aandeel Vopak is nu 2,7 procent.