De aandelen van de grote Amerikaanse technologieconcerns zijn afgelopen weken hard gezakt. Er wordt zelfs gesproken over een keerpunt in de markt. Terwijl de zogenaamde FAANG-aandelen alle aandacht krijgen, zakken Europese technologie-aandelen even hard mee.
Het gaat bij FAANG om Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Alphabet (met de G van Google). Na circa een maand van koersdalingen zijn deze vijf bekende namen uit de Amerikaanse technologiesector meer dan 20 procent gezakt vanaf hun hoogste koers. Met die daling van 20 procent zijn zij zoals de Amerikanen dat zeggen in ‘bear market territory’.
De misère in de technologiesector is ook te zien aan de ontwikkeling van de index van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Die staat zo’n 15 procent in de min vanaf de laatste recordstand die dateert van eind augustus.
Dit is niet de eerste periode van zwakte dit jaar. Begin februari zakte de Nasdaq ook ruim 10 procent. Toen waren zorgen over het oplopen van de inflatie in de VS de aanleiding en waren het ook de techaandelen die de grootste klappen kregen.
De oorzaken zijn nu niet precies aan te wijzen, maar vooral rond Apple en Facebook zijn er specifieke zorgen. Voor Apple geldt dat het erop lijkt dat de vraag naar de nieuwste smartphones tegenvalt. Facebook heeft te maken met een reeks publicitaire schandalen. Het laatste gaat over de inhuur van een controversieel pr-bureau.
Duidelijk is echter dat het sentiment over de hele technologiesector negatief is, ook die in Europa. De Duitse tecDAX is ook bijna 20 procent gedaald vanaf augustus. De Stoxx Europe 600 Technology, met dertig grote Europese technologiebedrijven staat 20 procent in de min ten opzichte van de hoogste stand ooit van deze zomer.
Aan de Amsterdamse beurs liggen de chipgerelateerde aandelen al sinds het voorjaar onder vuur. De toeleveranciers ASMI en Besi staan sinds het voorjaar respectievelijk ruim 40 en bijna 60 procent lager. De afgelopen periode zijn de technologiebedrijven Takeaway.com (-32 procent) en Adyen (-43 procent) ook flink gezakt.
De grote vraag voor de sector is of het zal blijven bij een ‘normale’ bearmarket, of dat er een soort herhaling komt van het klappen van de internetzeepbel? Ondanks de koersdalingen zijn de waarderingen van veel bedrijven in de sector nog steeds torenhoog.
De aandelen van Amazon en Netflix staan bijvoorbeeld respectievelijk 80 en 100 keer de winst die voor dit jaar wordt verwacht. Daarnaast zijn er volop bedrijven die helemaal geen winst maken zoals Tesla, Snap en Dropbox.
Maar optimisten wijzen erop dat het sterk gedaalde Apple nog maar 13 keer de winst staat, en dat de waarderingen bij Facebook (18 keer) en Alphabet (25 keer) ook wel meevallen. Selectief zijn kan bij technologieaandelen nooit kwaad, maar wat optimistische analisten op televisie of uw opbeurende adviseurs bij de bank ook roepen, er is geen enkele garantie dat de correctie in de technologiesector voorbij is.