De Duitse automaker Volkswagen heeft in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van goede resultaten bij sportwagenmerk Porsche. Het bedrijf compenseerde daarmee de gevolgen van de handelsspanningen met de VS, de afkoelende Chinese markt en de oplopende kosten van de invoering van strengere uitstoottesten in Europa.
Volkswagen boekte een nettowinst van bijna 2,8 miljard euro, meer dan twee keer zoveel als een jaar geleden (1,1 miljard euro). De omzet bedroeg 55,2 miljard euro, ook iets meer dan een jaar eerder (54,7 miljard euro). Het bedrijf herhaalde de verwachtingen dat over het hele jaar een omzetgroei tot 5 procent zal worden behaald en dat er iets meer auto’s zullen worden afgeleverd dan in 2017, toen Volkswagen een recordaantal van 10,7 miljoen voertuigen afzette.
Uit de problemen is Volkswagen echter nog niet. Het concern uit Wolfsburg heeft nog steeds last van de gevolgen van het sjoemeldieselschandaal dat in 2015 uitbrak. De Europese Commissie doet een kartelonderzoek naar Volkswagen, BMW en Mercedes-moeder Daimler en vlak na het derde kwartaal kreeg dochter Audi een boete van 800 miljoen euro voor zijn rol in het dieselschandaal. Audi-topman Rupert Stadler is ontslagen en zit al een paar maanden in de
De aandelen lijken extreem goedkoop. Op 142 euro staan ze dinsdag 3 procent hoger maar kost een aandeel Volkswagen nog altijd ‘slechts’ 5 keer de winst die voor 2019 wordt verwacht. Het dividendrendement wordt door analisten (bron: Bloomberg) ingeschat op 2,8 procent.
De aandelen Volkswagen profiteerden overigens ook van het gerucht dat China voornemens zou zijn om de aanschafbelasting van 50 procent op nieuwe auto’s te halveren. Dat zou de Chinese verkoop van met name de relatief dure Duitse auto’s een flinke steun in de rug kunnen geven.
In Effect 11 een achtergrondartikel over Volkswagen van onze Duitsland-correspondent Gerben van der Marel. Hij stelt dat de aandelen van de grote Duitse autofabrikanten geprijsd zijn alsof er een recessie gaande is. Volkswagen spant volgens hem de kroon.
Van der Marel sprak onder meer met de Duitse autohoogleraar Stefan Bratzel die de scepsis over de Duitse automakers overigens grotendeels terecht vindt. ‘De geestdrift van beleggers is beperkt. Nieuwe mobiliteitsspelers, de bigdatabedrijven, worden veel hoger gewaardeerd. Soms te hoog maar de koersen van de Duitse bedrijven komen nauwelijks van hun plaats. Veel onzekerheden zijn ingeprijsd. Maar de handelsoorlog kan koersen wel verder drukken.’
Bratzel is verbonden is aan het Center of Automotive Management van de Universiteit van Bergisch Gladbach. Hij concludeerde in een recent rapport: ‘De vette jaren in de auto-industrie zijn voorbij. Alle fabrikanten zullen met dalende winsten en krimpende marges te maken krijgen.’
Een ander aspect is dat Volkswagen steeds meer indirect concurrentie ondervindt van bedrijven als Apple, Google, Uber en Alibaba. Lees het volledige artikel in Effect 11, die begin november verschijnt.
Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.