Een tweet van topman Elon Musk dat de aandelen Tesla voor 420 dollar van de beurs zullen worden gehaald, luidde een paar turbulente dagen in voor de Amerikaanse maker van elektrische auto’s. Persberichten waarmee werd geprobeerd de vragen weg te nemen, vergrootten de onzekerheid juist. De VEB bracht in kaart hoe Nederlandse beleggers over Tesla denken.
Analisten van de Amerikaanse bank JP Morgan Chase verlaagden deze week het koersdoel voor het aandeel Tesla naar 195 dollar, flink onder de ruim 300 dollar die het aandeel op dat moment deed. Dat de meningen over dit aandeel sterk verdeeld zijn is bekend, maar uit vragen die de VEB aan beleggers stelde bleek dat ook Nederlandse beleggers overwegend pessimistisch zijn over het aandeel.
Van de bijna 500 respondenten, waarvan ongeveer driekwart lid is van de VEB, bleek 17 procent in het verleden wel in Tesla te hebben belegd, maar op dit moment bezit nog maar 8 procent de aandelen. Onder de VEB-leden was het percentage Tesla-bezit nog iets lager.
Over de vooruitzichten voor de komende 12 maanden is meer dan de helft van de ondervraagden zeer pessimistisch: 33 procent van de respondenten denkt dat Tesla binnen een jaar onder de 250 dollar staat, 21 procent denkt dat het bedrijf tegen die tijd zelfs failliet is. Slechts 2 procent van de beleggers gelooft dat het aandeel over een jaar boven de 500 dollar staat.
Intussen wordt steeds duidelijker dat het bericht dat Elon Musk op 7 augustus naar buiten bracht via Twitter (“Am considering taking Tesla private at $ 420. Funding secured”) hooguit op hoop gebaseerd moet zijn geweest. Er kwam geen concrete informatie over een openbare bieding in welke vorm dan ook, en deze week bleek dat het Saudisch staatsinvesteringsfonds PIF, dat volgens Musk bereid zou zijn te helpen Tesla van de beurs te halen, gesprekken voert over een investering in Lucid, nota bene in potentie een grote rivaal van Tesla. Uit het VEB-onderzoek bleek dat slechts 17 procent van de beleggers gelooft dat Tesla inderdaad binnen jaar van de beurs zal worden gehaald.
De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft al een onderzoek aangekondigd naar de handelingen van Musk, die waarschijnlijk vooral tot doel heeft gehad de vele ‘shortsellers’ pijn te doen, de investeerders die geloven dat het aandeel te duur is. Tesla is al een tijdje het populairste Amerikaanse aandeel onder shortsellers. Volgens dataverzamelaar FactSet is meer dan en kwart van de beschikbare aandelen Tesla verkocht door beleggers zonder dat zij het in bezit hadden. Elon Musk heeft zelf ongeveer 20 procent van de aandelen in zijn bezit en voelt elke koersbeweging dus in zijn portemonnee.