Aandelen in de telecommunicatiesector kenmerken zich door relatief hoge dividenden, maar de groei in de bedrijfstak is beperkt. De verschillen tussen bedrijven zijn groot, vooral waar het de kracht van de balans betreft en de strategische richting die wordt gezocht. Het Nederlandse KPN is sterk gesaneerd en trekt zich steeds verder terug op de thuismarkt. KPN is niet meer te vergelijken met het bedrijf dat het ooit was. Het Amerikaanse AT&T breidt uit in de mediasector en is misschien wel een alternatief.
AT&T hield de presentatie van de tweede kwartaalcijfers deze week voor het eerst in het hoofdkantoor van WarnerMedia in New York. AT&T nam eerder dit jaar Time Warner over en werd daarmee in één klap eigenaar van belangrijke mediamerken als CNN, HBO, Warner Bros Pictures en New Line Cinema. De naam Time Warner werd veranderd in WarnerMedia, wat logisch is omdat de bladentak (met Time Magazine) al werden verkocht. AT&T kocht eerder al voor 49 miljard dollar DIRECTV, waarmee het bedrijf de grootste aanbieder van betaaltelevisie werd. DIRECTV bracht zo’n 45 miljoen klanten in Noord- en Zuid-Amerika mee en AT&T had er zelf al zes miljoen.
AT&T kwam met een meevallende kwartaalwinst van 5,1 miljard dollar, maar de omzet viel met 39 miljard wat tegen. Het bedrijf verhoogde wel de verwachtingen voor de winst over geheel 2018. Formeel werd de overname van Time Warner op 14 juni afgesloten, dus de resultaten van dat bedrijf zullen pas in de tweede helft van het jaar hun effect op de cijfers hebben. De 16 dagen die Time Warner nu meetelde leverden volgens het bedrijf een winstbijdrage van 2 cent per aandeel, wat meeviel. Het bedrijf verhoogt mede dankzij de overname de verwachting voor de winst per aandeel naar 3,50 dollar voor 2018.
AT&T gaat in de tweede helft van jaar kosten maken om de overname te absorberen en wil de balans daarna snel verkleinen door schuld af te bouwen. Doel is om van een nettoschuld/EBITDA verhouding van 2,9 aan het eind van dit jaar terug te gaan naar 2,5 eind 2019. Eind 2022 moet de verhouding weer op het historisch gemiddelde van 1,8 liggen. Dat gaat het bedrijf doen door niet-strategische onderdelen te verkopen en door de sterke kasstroom te gebruiken voor het aflossen van schuld.
Voor beleggers in het aandeel is het interessant wat AT&T van plan is met bijvoorbeeld HBO, dat met hitseries als Game of Thrones en Westworld de potentie heeft om een serieuze concurrent van Netflix te worden. Het bedrijf zal het op de streamingtelevisiemarkt ook moeten opnemen tegen partijen als Amazon, Walt Disney en Alphabet.
AT&T neemt natuurlijk een risico met deze strategiewijziging. Maar het bedrijf wordt met de media-aankopen minder afhankelijk van de weinig groeiende inkomsten uit telefonie. Het aandeel is in het afgelopen halfjaar met zo’n 15 procent gedaald en kan nu ondanks de wat grotere onzekerheid op de korte termijn op net 9 keer de winst en met een dividendrendement boven 6 procent een aantrekkelijk alternatief zijn voor KPN, dat nu bijna 22 keer de winst staat en 4,5 procent dividend geeft.