VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Handelshuis Amsterdam Commodities (Acomo) liet deze week voor het eerst in lange tijd een daling van de omzet en het resultaat zien. Dalende prijzen zijn de belangrijkste oorzaak. De dreiging van een internationale handelsoorlog helpt ook niet.

Acomo handelt in cacao, specerijen, noten, koffie, thee, gedroogde zuidvruchten, zonnebloempitten en andere ingrediënten voor de voedingsindustrie. Acomo heeft vestigingen in Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika en is één van de grootste handelaars in tropische voedingsingrediënten in de wereld. Het bedrijf heette vroeger Amsterdam Rubber en nog even Amsterdam Commodities, totdat het Rotterdamse handelsbedrijf Catz International aan boord kwam. Later werd het handelshuis TEFCO overgenomen en in 2010 kocht Acomo de thee- en zadenactiviteiten van Deli Maatschappij en notenhandelaar King Nuts uit Bodegraven.

Acomo had in de eerste helft van 2018 te maken met flinke tegenwind. Door lage prijzen voor voedingsgrondstoffen en onzekerheid over de handelsbetrekkingen daalden omzet en winst. Over het eerste halfjaar boekte Acomo 335,9 miljoen euro omzet, ruim 5 procent minder dan vorig jaar. Zowel de omzet uit specerijen en noten (-5 procent) als uit ‘eetbare zaden’ (-7 procent) nam flink af.

Volgens het bedrijf is er sprake van grotere oogsten voor verschillende producten waar het bedrijf in handelt. Dat drukt de prijzen. De prijs voor peper is bijvoorbeeld 40 procent lager dan vorig jaar. Walnoten en cashewnoten daalden ook flink in prijs.

Acomo ziet verder dat klanten gericht zijn op de korte termijn als gevolg van de internationale handelsspanningen. China heeft de invoerheffingen voor noten uit de VS bijvoorbeeld al verhoogd. Dit maakt klanten van Acomo onzeker en terughoudend.

De sterke euro ten opzichte van de dollar had ook een negatieve impact op de cijfers. Hoewel de euro de afgelopen maanden weer wat is gezakt tegen de dollar, stond de Europese munt aan het begin van het jaar een flink stuk hoger dan begin 2017. Dat valuta-effect drukt de omzet ruim 15 miljoen euro.

Omdat de kosten ook flink daalden, is de daling van de winst nog redelijk te overzien. De brutowinst kwam uit op 25,1 miljoen dollar, tegen 28,4 miljoen dollar in de eerste helft van 2017. Het nettoresultaat zakte van 17,4 naar 15,5 miljoen euro.

Op de beurs vielen de cijfers niet goed. Het aandeel Acomo kreeg een flinke tik en het is de vraag of dit voor beleggers een mooi instapmoment oplevert. Acomo handhaafde het interimdividend op 0,40 euro. Het bedrijf voert de winst al jaren gestaag op, en leek daarbij voorheen nauwelijks gevoelig voor financiële crises of de economische cyclus. Het rendement op het eigen vermogen lag al jaren boven de 20 procent. Daar duikt het bedrijf nu toch duidelijk onder. Maar de koers is ook een kwart lager dan een jaar geleden. Bij de huidige koers van 23 euro is het dividendrendement 4,8 procent. Acomo lijkt op 15 keer de voor dit jaar verwachte winst ook weer niet al te duur.

Het aandeel gaat dinsdag ex-dividend, wie de stukken maandag heeft ontvangt dan 0,40 euro per aandeel. De uitbetaling volgt op 3 augustus.