De olieprijs is sinds het begin van dit jaar gestaag opgelopen en nadert de 80 dollar per vat ruwe olie (Brent). Deze week hielp een staking van Noorse werknemers in de oliebranche de prijs nog wat verder omhoog.
Nieuws dat oliekartel OPEC bereid zou zijn om de tekorten aan ruwe olie te compenseren om al te hoge olieprijzen te voorkomen deed de prijs weer wat terugvallen, maar nu olie bijna twee keer zoveel kost als begin 2016 worden beleggers weer wat positiever over de oliesector.
Dat geldt voor de grote oliemaatschappijen, maar misschien nog wel meer voor bodemonderzoeker Fugro, dat op de beurs een van de grootste slachtoffers was van de sinds 2008 dalende olieprijs. Fugro kreeg deze week een koopadvies van ING, met het herstel in de oliesector als belangrijkste argument.
Fugro brengt bodems in kaart voor de olie- en gasindustrie, waar de laatste jaren flink in kosten werd gesneden. Daar lijkt voorlopig nog wel een markt voor te bestaan, want de transitie naar meer duurzame vormen van energieopwekking is misschien in volle gang, de wereld kan nog lang niet zonder fossiele brandstoffen.
Het Amerikaanse ExxonMobil Corporation (ticker XOM) is zelfs weer volop aan het investeren in het vinden en ontwikkelen van nieuwe olie- en gasvelden. Shell en Total lijken iets op te willen schuiven richting niet-fossiele vormen van energie maar kunnen er ook niet omheen hun bewezen voorraden op peil te houden.
ExxonMobil maakte onlangs bekend in 2018 24 miljard dollar te investeren, dat is inclusief de ‘downstream’- activiteiten chemie en raffinage maar dit bedrag gaat toch voor het overgrote deel worden besteed aan de zoektocht naar olie en gas. Er staan grote projecten op stapel in Guyana, Brazilië, Mozambique en in de Verenigde Staten. Dat bedrag gaat de komende jaren omhoog, in 2023 wil ExxonMobil op 30 miljard dollar per jaar zitten. Tegen die tijd moeten de nieuw opgestarte projecten ook goed zijn voor ongeveer de helft van de productie van olie en gas.
Het aandeel van olie en gas in de totale energiemix zal kleiner worden, maar de absolute hoeveelheid verstookte fossiele brandstoffen neemt wereldwijd tot 2040 nog toe. Het groeitempo zal wel gestaag afnemen. Investeringen in olie- en gasvelden zullen tot 2040 echter wel degelijk nodig blijven, en de grote oliemaatschappijen zullen nog lang niet kunnen stoppen met zoeken naar fossiele brandstoffen. Fugro kan op dit gegeven herstellen. Het bedrijf maakt dit jaar volgens de analisten (bron: Bloomberg) nog verlies, maar voor 2019 wordt een winst per aandeel van 0,43 euro verwacht. In 2020 verdubbelt dat naar 0,87 euro en voor 2021 wordt 1,31 euro voorzien.
ING is niet de enige die positief is, van de 8 analisten die het aandeel volgen geven er nu 6 een koopadvies. Het aandeel Fugro stond in 2011 nog boven de 50 euro. Daar zal het niet zomaar terugkeren, maar nu de olieprijs weer in de lift zit kan Fugro best wat verder herstellen.