VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het eerste halfjaar was voor aandelen, maar ook voor obligaties, wereldwijd niet echt goed. Maar verschillende grote vermogensbeheerders hebben het volste vertrouwen dat de tweede jaarhelft beter zal worden. Robeco is een uitzondering met zorgen over de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten van Donald Trump en de rest van de wereld. De visies op de diverse beleggingscategorieën lopen echter sterk uiteen.

Als belangrijkste reden voor het optimisme wordt door vermogensbeheerder BlackRock gewezen op de groeiversnelling in de Verenigde Staten. Deze is grotendeels te danken aan de belastinghervorming en extra uitgaven door de Amerikaanse overheid. BlackRock concludeert bijvoorbeeld dat 2018 een van de weinige jaren is waarin de overheid in de VS de economie stimuleert, terwijl er officieel geen sprake is van een recessie (twee kwartalen op rij met economische krimp).

In de VS zullen de investeringen daardoor oplopen en daar kunnen ook opkomende landen van profiteren. De vermogensbeheerder ziet de wereldwijde gesynchroniseerde groei dan ook doorgaan. BlackRock is optimistisch over aandelen, binnen die categorie heeft het bedrijf een voorkeur voor financiële waarden en de technologiesector.

Credit Suisse wijst op stijgende inkoopmanagersindices en stelt dat ook de eurozone in de tweede helft van het jaar weer zal aantrekken. In de eerste zes maanden van 2018 viel de groei in de eurozone namelijk wat tegen. Met behulp van Europa komt de wereldeconomie weer goed op stoom.

Vanzelfsprekend is dat goed voor de bedrijfswinsten en uiteindelijk ook voor aandelen. De Zwitserse bank verwacht dan ook dat aandelenmarkten wereldwijd in de tweede jaarhelft in positieve zin kunnen verrassen.
Opkomende markten hebben een heel slecht eerste halfjaar achter de rug, met zowel scherpe valutadalingen als dalende beurskoersen. Credit Suisse ziet echter de meeste kansen juist in deze markten, naast Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

De Britse vermogensbeheerder Schroders stelt dat de waardering van aandelen in opkomende markten iets onder het gemiddelde ligt over de afgelopen vijftien jaar. In vergelijking met de VS en de eurozone lijken opkomende markten zelfs goedkoop.

Een aanzienlijke bedreiging voor opkomende markten zijn echter de handelsspanningen. De Amerikaanse regering overweegt een verhoging van importheffingen met 10 procent voor 200 miljard dollar aan producten die uit China worden ingevoerd.

Eerder leidde de angst voor een handelsoorlog ook al tot flinke koersdalingen op beurzen. Robeco verwacht dat de handelszorgen voorlopig nog bepalend zullen zijn voor het sentiment op de beurs. Mede daarom heeft de Nederlandse vermogensbeheerder de weging van aandelen verlaagd en is licht negatief over opkomende markten.

Tegenover het algemene optimisme staan ook partijen die vinden dat aandelen, en dan vooral die in de VS, sterk overgewaardeerd zijn. Een voorbeeld daarvan is ‘waarde-investeerder’ GMO. Eerder dit jaar speculeerde oprichter Jeremy Grantham nog dat de beurs mogelijk op een keerpunt staat waarna de koersimplosie zal volgen. Vooralsnog hebben hij en anderen met dezelfde opvatting geen gelijk gekregen. De consensus lijkt te zijn dat het ook de tweede helft van 2018 niet gaat gebeuren.