VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het in New York genoteerde Facebook is uitgegroeid tot ‘s werelds grootste sociale netwerk met meer dan 2 miljard gebruikers. Facebook beschikt over een enorme hoeveelheid gebruikersdata, een goudmijn die wordt gebruikt om heel gericht advertenties te kunnen verkopen. Het aandeel heeft het geweldig gedaan, maar is nog altijd koopwaardig, schrijft Hendrik Oude Nijhuis deze maand in Effect.

De marktpositie van Facebook is ijzersterk. Het bedrijf is een klassiek voorbeeld van wat de waarde van zogeheten netwerkeffecten kan zijn. Het dominante sociale netwerk is voor (nieuwe) leden het meest interessant waardoor er een natuurlijke tendens is naar monopolievorming. Is eenmaal een bepaalde kritische massa bereikt dan komen concurrenten er in dit soort markten niet meer aan te pas. Een voorbeeld hiervan vormt Google+ dat een serieuze concurrent van Facebook had moeten worden maar die status nooit bereikt heeft. Op het moment dat Google+ werd gelanceerd had Facebook al voldoende kritische massa.

Voor leden van Facebook geldt dat hoe meer sociale connecties ze hebben hoe minder geneigd ze zijn naar een soortgelijk sociaal netwerk over te stappen waarmee ze dan onder meer vrienden, contacten en foto’s achter zouden laten. En hoe meer data Facebook van de leden bezit hoe gerichter geadverteerd kan worden wat verklaart dat het bedrijf over vrijwel onbeperkte financiële middelen beschikt.

Vanwege de grote aantallen gebruikers van de verschillende diensten van Facebook (naast Facebook zelf onder meer Instagram, Messenger en WhatsApp) is het waarschijnlijk dat de netwerkeffecten maken dat deze diensten alsmaar dominanter worden.

De beurswaarde van Facebook is zo’n 550 miljard dollar. De omzet kwam afgelopen jaar uit op 45 miljard dollar en de winstmarges zijn indrukwekkend: bruto 86 procent en netto 45 procent. Schuld is er niet maar wel een forse cashreserve van 44 miljard dollar.

Een manier om naar de waardering van Facebook te kijken is te beginnen met de cash (15,20 dollar per aandeel) en deze op de beurskoers van circa 195 dollar in mindering te brengen. Wordt deze ‘gecorrigeerde beurskoers’ (van 180 dollar) dan gedeeld door de winst per aandeel die voor komend jaar wordt verwacht (9,15 dollar) dan wordt duidelijk dat Facebook met een koers-winstverhouding van amper 20 redelijk gewaardeerd is, temeer omdat analisten voor de komende vijf jaar een winststijging van zo’n 25 procent per jaar voorzien.

De hele analyse van Hendrik Oude Nijhuis over Facebook staat in Effect 7/8, die vorige week verscheen. Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.