De beurzen krabbelen weer wat op nu Donald Trump zijn toon in het handelsconflict met China enigszins matigt. Dat geldt ook voor de beurs van Canada, het land dat het recent ook aan de stok had met de Amerikaanse president.
Na de New York Stock Exchange en Nasdaq is de Toronto Stock Exchange de derde beurs van Noord-Amerika als gekeken wordt naar dagelijks handelsvolume en marktkapitalisatie. Wereldwijd is Toronto de negende beurs.
De Verenigde Staten en Canada delen de langste onverdedigde grens tussen twee landen ter wereld. Verreweg de meeste van de 35 miljoen Canadezen wonen dicht tegen die Amerikaanse grens, al was het maar omdat het verder naar het noorden al snel te koud en te donker wordt in de winter. Tot voor kort was de band die de Verenigde Staten met zijn noorderbuur had heel wat gemoedelijker dan die met zuiderbuur Mexico. Je zou Canada ook als een uit de kluiten gewassen 51e staat van de VS kunnen zien.
Tot voor kort, want vorige maand tijdens de G7-top in Quebec, haalde president Trump fel uit naar de Canadese premier Justin Trudeau. Hij noemde Trudeau ‘oneerlijk en zwak’ omdat hij zich na het vroegtijdige vertrek van Trump anders zou hebben uitgelaten dan daarvoor. Dat Trumps handelsadviseur Peter Navarro daarna tegen Fox News zei dat ‘er een speciale plek in de hel’ is voor Trudeau schoot uiteraard weer bij de Canadezen in het verkeerde keelgat. Er volgden wat excuses, maar de relatie tussen de twee landen was even ernstig bekoeld. Verschillende oproepen op social media om Amerikaanse bedrijven als McDonald’s en Starbucks in Canada te boycotten werden grif gedeeld. De oproep om dit jaar niet in de VS op vakantie te gaan zou bijvoorbeeld een bedrijf als Walt Disney met zijn vakantieparken pijn kunnen doen.
Gekissebis met je buurman is altijd vervelend, maar hier speelt dat voor de handelsbetrekkingen van Canada de VS van zeer groot belang zijn. Tussen de 80 en 90 procent van de Canadese export gaat ieder jaar naar de Verenigde Staten. En veel van de Canadese import komt uit, of via, de VS het land binnen. Canada kan eigenlijk niet zonder de VS. Een wat vriendelijker Trump is de Canadezen dan ook zeer welkom.
Beleggers die zich op Canada willen richten met beleggingsfondsen of trackers kunnen moeilijk zonder de VS. Er zijn maar weinig beleggingsfondsen die zich volledig op Canada richten. In Effect 7, die begin juli verschijnt, worden drie fondsen uitgelicht die in Noord-Amerika beleggen en daarbij een belangrijk deel van de portefeuille met Canadese namen invullen.
Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.