Het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten escaleert langzaam. Dinsdag doken beurzen wereldwijd in het rood. Beleggers lijken de dreiging van een handelsoorlog steeds serieuzer te nemen. Op de Amsterdamse beurs zijn vooral de chipaandelen en de metaalproducenten kwetsbaar.
De impact van het toenemen van de handelsspanning tussen China en de VS was het grootst in China. De beurzen van Shenzen en Shanghai gingen dinsdag respectievelijk een kleine 6 en een kleine 4 procent omlaag. Daarmee hangen deze beurzen weer rond de laagste stand sinds de zomer van 2015.
De index van Shenzen is sinds oktober circa 23 procent gezakt, die van Shanghai 19 procent. Daarmee voldoet de eerste net wel en de tweede net niet aan de definitie van een ‘bearmarket’. Duidelijk is dat het niet zo best gaat met Chinese aandelen, al is dat maar ten dele te wijten aan het handelsconflict.
De westerse beurzen stonden dinsdag ook in de min, maar wel een stuk minder dan die in China. Tussen sectoren zijn grote verschillen in de mate waarin aandelen kwetsbaar zijn voor een koersval. We pikken er enkele uit.
Onder Amerikaanse aandelen is de chipindustrie kwetsbaar
Volgens UBS is vooral de Amerikaanse chipindustrie kwetsbaar voor een handelsoorlog. Van de vijftig bedrijven die het grootste deel van hun omzet uit China halen, komen de eerste zes uit deze sector. Het gaat om grote namen als Qualcomm, Broadcom en Texas Instruments.
ASML gevoelig voor handelsoorlog
Nederlandse chipaandelen bewegen mee met deze neerwaartse trend. Hoewel ASML maar een procent of tien van de omzet uit China haalt, Taiwan en Zuid-Korea zijn veel grotere afzetmarkten, zakt het aandeel op dagen dat de handelszorgen oplaaien. ASML ging dinsdag 2,5 procent omlaag en stond onderin de AEX. Toen de beurzen op 5 maart daalden door Chinese handelszorgen, zakte ASML ook 3,4 procent.
Kleinere chipbedrijven ASMI en Besi ook
Ook voor ASMI geldt dat het maar een klein deel van de omzet uit China haalt, ruim onder de 10 procent, terwijl Taiwan en Zuid-Korea veel grotere afzetmarkten zijn. Toch blijkt ook het aandeel ASMI kwetsbaar als de handelsspanningen oplaaien. Hetzelfde geldt voor Besi. Dit chipconcern haalt wel een groter deel van de omzet uit China, circa een vijfde vorig jaar. ASMI zakte dinsdag bijna 4 procent dinsdag, Besi bijna 5 procent.
Metaalaandelen dalen ook door handelszorgen
Naast het handelsconflict met China, is er ook een conflict tussen de VS en de EU. Hoewel de twee geschillen strikt genomen los van elkaar staan, zijn de aandelen in metaalproducenten ArcelorMittal en AMG kwetsbaar op dagen dat de spanningen tussen de VS en China oplopen. Dinsdag waren ArcelorMittal en AMG onderin de AEX, respectievelijk de MidKap-index te vinden.
FlowTraders gedijt bij onrust
Voor één aandeel aan de Amsterdamse beurs is onrust in de regel positief. Dat is FlowTraders. Oplopende spanningen leiden tot meer handel en dus meer beursomzet. Het aandeel van de ‘market maker’ was dinsdag dan ook een van de weinige stijgers.