De internetsector bevat enkele gigantische bedrijven die een deel van de markt als bijna-monopolist lijken te controleren. Toch is er volop concurrentie tussen de internetreuzen en is er ook nog ruimte voor samenwerking en zelfs consolidatie. Zo gaat het Amerikaanse Alphabet via dochterbedrijf Google samenwerken met de Chinese internetwinkel JD.com. De Amerikanen kopen voor 550 miljoen dollar een belang van een kleine 1 procent in JD.com.
JD.com heeft ook een notering aan de Amerikaanse effectenbeurs (ticker JD) en is een van de grootste internetwinkels van China, achter Alibaba (ook in de VS genoteerd, ticker BABA). Met deze aankoop zet Alphabet (ticker GOOG) de aanval in op Alibaba, dat in de VS steeds meer voet aan de grond krijgt. JD.com zal ook producten gaan aanbieden via Google Shopping. Maar het bedrijf waar Alphabet zijn pijlen waarschijnlijk vooral richt, is Amazon.
JD en Google gaan samen de high-techinfrastructuur voor de bezorging van producten bij consumenten verder ontwikkelen. JD is daar een koploper in, zij werken al veel met robots en drones. Amazon experimenteert daar ook al een tijdje mee.
In Effect 6 werd het aandeel Alphabet nog ‘niet duur’ genoemd voor een aandeel in een bedrijf dat al jaren met dubbele cijfers groeit.
Alphabet, naast Google ook bekend van YouTube, wist de omzet in de eerste drie maanden van dit jaar met een kwart op te schroeven tot 31 miljard dollar. De nettowinst ging ruim 70 procent omhoog en kwam uit op 9,4 miljard dollar. Die winststijging had weliswaar ook te maken met een nieuwe boekhoudmethode, maar Alphabet boekt al jaren een sterke winstgroei en analisten zien de winst per aandeel de komende jaren met ruim 15 procent per jaar oplopen. De cijfers waren, zoals vaak bij Alphabet, veel beter dan verwacht.
Het aandeel Amazon is een stuk duurder. Dat bedrijf, dat als internetboekwinkel begon, verkoopt tegenwoordig ook bijna alles. Het aandeel (ticker AMZN) behoort tot de beste beleggingen van de afgelopen 20 jaar, maar op ruim 1700 dollar is de koers-winstverhouding ook zo’n 80. Toch zijn de meeste analisten van mening dat Amazon ook op dit niveau nog koopwaardig is. De sterke groei van de winst rechtvaardigt de prijs. Bovendien is het dominante Amazon nog volop aan het investeren in producten en markten die de winst de komende jaren nog sterk kunnen doen groeien. Het bedrijf initieert allerlei initiatieven, van de eigen e-reader Kindle tot bezorging van pakketjes met drones. Daar zit de nodige vage toekomstmuziek bij, maar de ervaring leert dat er toch soms iets succesvols uit voortkomt.
Amazon trok vorig jaar de aandacht met de overname van de biologische supermarktketen Whole Foods, waarmee het ineens ook in ‘normale’ winkels stapte. Klassieke winkelbedrijven van Walmart tot Ahold Delhaize vielen op de beurs van hun stokje uit angst door een allesverslindend Amazon te worden opgevreten. Amazon is in de VS al zeer dominant in boeken en elektronica. Het bedrijf lijkt zich voorgenomen te hebben grote delen van de detailhandelsmarkt, met name in de VS, naar zich toe te gaan trekken.
Amazon is een succesverhaal, maar een aandeel met zo’n hoge waardering is altijd kwetsbaar voor tegenvallers. In deze sector zijn er veiliger keuzes. Alphabet is er één van.