VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Softbank dat een belang wil in Swiss Re en mogelijk KKR, nadat het eerder de grootste aandeelhouder van Uber werd. Tencent dat investeert in Tesla en Snap. Er lijkt een investeringsgolf te komen uit Azië. Daarbij valt op dat de Aziaten niet bang zijn om de hoofdprijs te betalen voor tot de verbeelding sprekende westerse bedrijven.

Sinds begin dit jaar roert het Japanse conglomeraat Softbank zich bij Swiss Re. Of het er daadwerkelijk van komt is nog niet zeker. De Zwitserse herverzekeraar wil niet dat de Japanners meer dan 10 procent van de aandelen krijgen. Softbank staat genoteerd aan de beurs van Tokyo, maar de aandelen worden ook in New York en Frankfurt verhandeld.

Of het er wel of niet van komt zal moeten blijken, maar zeker is dat Softbank zich nadrukkelijk laat gelden als grote investeerder in westerse bedrijven. Dat past in de strategie van het concern.

Softbank is van plan om op grote schaal investeringen te doen en zo wereldwijd zijn vleugels uit te spreiden. Het heeft hiervoor enige tijd geleden een investeringsfonds van 90 miljard dollar opgetuigd, het zogenaamde Vision-fonds.

Daarnaast wil het investeren in de financiële sector. Het is de bedoeling om in een paar jaar tijd uit te groeien tot een vermogensbeheerder met 300 miljard dollar onder beheer.

De meest tot de verbeelding sprekende technologiebelegging tot nu toe is die in Uber. Softbank heeft 7,5 miljard dollar in de taxidienst gestoken voor 15 procent van de aandelen.

Softbank is niet de enige Aziatische investeerder die uitbreidt richting het westen. Tencent, het in Hongkong genoteerde bedrijf achter de Chinese WhatsApp-kopie WeChat, heeft zich het afgelopen jaar ook laten gelden.

Vorig jaar kocht het Chinese bedrijf voor 1,7 miljard dollar een belang in Snap, de eigenaar van Snapchat. En het nam een belang van 5 procent in elektrische autobouwer Tesla.

De investering in Snap ging tegen een waardering voor het hele bedrijf van circa 14 miljard dollar. Die in Tesla tegen circa 35 miljard dollar. Softbank heeft zijn investering in Uber gedaan tegen een waardering van circa 50 miljard dollar.

Uber, Snap, Tesla, het zijn drie aansprekende beleggingen. Wat deze bedrijven gemeen hebben is dat de torenhoge waarderingen gebaseerd zijn op verwachtingen over de toekomst en niet op behaalde resultaten: ze zijn alle drie verlieslatend met nog maar weinig zicht op zwarte cijfers.

Het is natuurlijk de vraag of dat op lange termijn houdbaar is. De recente ontwikkeling van de koersen van technologie-aandelen, waaronder Snap en Tesla, geeft reden om daarover te twijfelen. De koersen op technologiebeurs Nasdaq zijn in maart en april flink gezakt.

Softbank lijkt in ieder geval ook niet bang om de hoofdprijs te betalen voor beleggingen in de financiële sector. Het aandeel Swiss Re staat weliswaar ruim onder het hoogste punt ooit, maar is zeker niet goedkoop. Hetzelfde geldt voor investeringsfonds KKR waarin de Japanners ook een belang zouden willen nemen.

Voor de Aziatische giganten geldt dat ze vooral bezig zijn met hun lange termijn positie. Softbank profileert zich zelfs als bedrijf dat driehonderd jaar wil groeien. Op de lange termijn maakt het wellicht niet uit tegen wat voor waardering een investering ooit is gedaan.

Voor wie overweegt in Softbank of Tencent te beleggen: de aandelen kopen op de Aziatische thuisbeurzen kan vanuit Nederland kostbaar zijn. Bij veel brokers is de Amerikaanse beurs relatief voordelig. Daar worden de aandelen op het OTC-platform verhandeld, waar de beurs niet verantwoordelijk is voor de prijsvorming. Er is veel handel, maar kijk toch altijd goed uit tegen welke koersen er gehandeld wordt en geef altijd een koerslimiet mee, zowel bij aankoop als verkoop. De Amerikaanse beursticker van Softbank is SFTBY en die van Tencent is TCEHY.