VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

General Electric (GE) en Siemens, twee van de grootste industriële conglomeraten ter wereld, kondigden afgelopen week herstructureringen aan. Onder het aandeel GE viel vervolgens de bodem weg. De conglomeraten hebben hetzelfde probleem: de groei is te laag.

GE heeft sinds begin deze maand een nieuwe topman. Deze presenteerde afgelopen week  zijn visie voor het bedrijf. Daarbij kregen beleggers meteen een halvering van het dividend voor de kiezen. De reactie was niet mals. Het aandeel ging in twee dagen 15 procent onderuit. Ten opzichte van de start van het jaar is de koers ruim 40 procent gezakt.

De uitleg voor de dividendverlaging was zo simpel dat achteraf verrassend is dat beleggers het niet hebben zien aankomen. GE keert jaarlijks namelijk meer uit aan dividend dan er aan vrije kasstroom binnenkomt.

Dit is een situatie die enige tijd kan blijven bestaan, maar een voorwaarde is dan wel dat een bedrijf groeit, zodat de vrije kasstroom toeneemt tot boven het bedrag dat nodig voor de dividendbetaling. En daar zit de crux bij GE. De omzet van het concern is de laatste vijf jaar namelijk amper toegenomen. Niet meer dan 2,5 procent op jaarbasis. De operationele winst nam tegelijk ook maar met krap 3 procent toe.

Siemens zit in een soortgelijke situatie. Het opereert grotendeels in dezelfde markten als GE en heeft de omzet sinds 2012 met minder dan 2 procent per jaar zien groeien. De operationele winst steeg die periode met slechts 3 procent per jaar.

Het Duitse concern liet afgelopen week weten dat het gaat herstructureren. Er verdwijnen 6900 banen. Het gaat in het bijzonder om de divisie ‘Power and Gas’. Deze drijft vooral op de productie van turbines voor grote gascentrales. Door de opkomst van hernieuwbare energie is er minder vraag naar dit soort turbines en is er overcapaciteit. Siemens schat dat er op jaarbasis vraag is naar 110 grote turbines, terwijl er wereldwijd een productiecapaciteit is van 400.

Ook GE ziet deze overcapaciteit en het aanpassen van het bedrijf aan deze nieuwe realiteit is een belangrijk onderdeel van de strategie. De moeilijke markt voor turbines voor gascentrales is echter zeker niet de echte reden waarom deze bedrijven stagneren.

Van de zeven divisies die GE heeft is de omzet bij slechts drie divisies serieus toegenomen. Dat is de luchtvaartdivisie (7 procent op jaarbasis), de divisie die producten maakt voor de duurzame energiesector (5 procent) en, opvallend omdat er juist hier zo sterk wordt ingegrepen, de divisie die producten levert voor stroomopwekking (7 procent).

De net afgetreden topman van GE Jeffrey Immelt zei begin dit jaar dat we leven in een wereld van ‘langzame groei’. Dat geldt in ieder geval voor de industriële conglomeraten. De grote uitdaging voor deze bedrijven is om te investeren in de activiteiten waarmee in de toekomst die groei terug kan keren.