De kwartaalcijfers waren afgelopen periode door de bank genomen goed. Tegenvallers worden echter relatief hard afgestraft. Het is een signaal dat beleggers weer scherper kijken naar risico. Het kan een voorbode zijn van een omslag in het sentiment.
Onderzoeksbureau FactSet houdt elk kwartaalcijferseizoen bij hoe de resultaten zijn en wat de reactie op de beurs is. Het meldde een winstgroei van bedrijven in de S&P 500 met 6,1 procent. Voor het hele jaar is de verwachting zelfs 10 procent winstgroei. Dit overigens nadat de winst per aandeel de voorgaande drie jaar niet is gegroeid.
Dit lijkt beleggers echter niet te kunnen bekoren. Volgens FactSet reageert de markt vooral sterk op tegenvallers. Aandelen in bedrijven met beter dan verwachte resultaten gingen gemiddeld slechts 0,4 procent omhoog, terwijl de koersreactie op slechter dan verwachte resultaten gemiddeld -3,5 procent bedroeg.
Deze gevoeligheid voor tegenvallers is ook aan de Amsterdamse beurs te zien. Altice spant op dit punt de kroon met een koersverlies van meer dan 40 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Dat het bedrijf een enorme schuldenlast mee torst weegt zwaar. Dit is al langer bekend, maar had vooralsnog weinig impact op de koers.
Naast deze klapper waren er nog meer bijstellingen van de winstverwachting die slecht vielen. Zo verlaagde de producent van windmolenfunderingen Sif Group de verwachting voor het hele jaar. Het bedrijf verschuift werk naar 2018 waardoor de winst lager uitkomt. De koers ging hierna circa 11 procent onderuit.
Of neem autoverkoper Stern Groep. Het bedrijf verwacht, in tegenspraak met eerdere berichten, niet meer dat het recordresultaat van 2016 kan worden geëvenaard. Dit is vooral een gevolg van eenmalige kosten die uiteindelijk de winstgevendheid moeten opkrikken. Deze nuance leek echter niet besteed aan beleggers die het aandeel 5 procent lager zetten.
In de VS is een andere opvallende ontwikkeling de implosie van het aandeel General Electric (GE). Dit jaar is de koers bijna gehalveerd. Een herijking van de strategie onder een nieuwe topman viel deze week zelfs zo slecht dat het aandeel de slechtste dag sinds de financiële crisis beleefde. GE halveert het dividend, dat is een van de verklaringen voor de scherpe koersdaling. Maar dit bedrijf en het aandeel worden over het algemeen wel gezien als een graadmeter voor de Amerikaanse economie.
Het zijn allemaal signalen dat beleggers voorzichtiger worden. Er lijkt weer meer oog te zijn voor risico. Voor de markt als geheel betekent dit dat het sentiment wel eens een draai zou kunnen maken.
Dat is ook al te zien in de graadmeters. De AEX-index is sinds de hoogste stand in tien jaar begin november, ruim 3 procent gezakt. Eind vorige week en begin deze week is een verliesreeks van vijf dagen neergezet. Natuurlijk gebeurt het wel vaker dat de AEX vijf dagen op rij zakt, in september nog, maar de uitslagen waren op dagbasis wel relatief groot.
Het zou natuurlijk het zoveelste valse alarm kunnen zijn. Tegelijkertijd is de laatste beurscorrectie, een koersdaling van meer dan 10 procent, voor de S&P 500 ook al weer bijna twee jaar geleden.