VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De markt toont dit jaar een merkwaardige stabiliteit. De angstindex, die een maat is voor de onrust op de beurs, staat ongekend laag. Tegelijk staat de markt toe dat de grootste spelers in de snelgroeiende digitale economie en de energietransitie-economie naar waarderingen stijgen die door sommigen als een hype worden getypeerd.

Amazon, Apple, Facebook en Google zijn over de laatste 10 jaar $2 biljoen in waarde gestegen, bijna evenveel als de omvang van de economie van India. Waar ligt de grens van de waarde van dit soort bedrijven? Een aloude beurswijsheid is dat juist in tijden van snelle technologische vernieuwing bubbels ontstaan. Denkt u maar aan de internetbubbel uit de jaren negentig.

Nieuwe technologische ideeën worden door de markt soms ineens omarmd zonder vaak goed te begrijpen of de geschetste toekomst beelden realistisch zijn qua timing en potentie. Elon Musk mag wel de meester genoemd worden als het gaat om het schetsen van vergezichten die tot de verbeelding spreken. De markt waardeert ‘zijn’ onderneming Tesla nu op $62 miljard, zo’n $11 miljard meer dan GM dat lang de meest waardevolle autofabrikant was.

Die waardering is tot nu toe puur gebaseerd op toekomstige productieverwachtingen die veel zullen vragen van de onderneming en werknemers. Musk kwalificeert de komende tijd als een ’production nightmare’. Volgend jaar moeten 500.000 Tesla’s van de band rollen, meer dan zes keer zoveel als dit jaar en de markt gelooft Musk zonder enige schroom.

Naast de productieniveaus die heel uitdagend zijn rijzen ook vragen over de ’clean energy future’ die wordt geschetst met elektrische auto's. De schattingen van die markt liggen soms mijlen ver uit elkaar. Zo verwacht de ene analist dat elektrische auto's rond 2025 4% van de totale markt uitmaken terwijl een andere denkt dat dit aandeel kan oplopen tot 25% over acht jaar.

Nog lastiger is de vraag beantwoorden of door accu’s aangedreven auto’s de schone belofte zullen inlossen. Om de accu’s te produceren wordt nu onder meer gebruik gemaakt van uit steenkool opgewekte energie, terwijl de cruciale grondstof kobalt wordt gewonnen in mijnen waar de omstandigheden zeker niet optimaal zijn.

Er zijn, kortom, genoeg uitdagingen om beloftevolle innovaties succesvol uit te nutten. En juist op deze cruciale momenten drijft de aandelenmarkt de waarderingen naar niveaus die zelfs de meest optimistische analist niet voor mogelijk houdt. Het aandeel Amazon schoot recent door de magische grens van $1000, terwijl zelfs de meest doorgewinterde waarderingsspecialisten vorig jaar vol overtuiging beweerden dat een -toen nog- koers van $700 veel te hoog was.

De markt heeft voorlopig een andere overtuiging. Als belegger kunt u zeker mee doen aan “de bull” run maar dwing uzelf zo nu en dan even naar uw eigen angstindex te kijken.

 

Dit artikel verscheen eerder als column van VEB-directeur Paul Koster in de Telegraaf