Volvo Cars zet zichzelf neer als de eerste traditionele autoproducent die de overstap naar elektrische auto's maakt. Gezien het enthousiasme van beleggers over Tesla is dat een goed verhaal voor een eventuele beursgang, want de Zweedse autobouwer heeft geen beursnotering. Er staat wel een aandeel Volvo in Stockholm op de borden, maar dat is AB Volvo, de maker van de vrachtwagens en autobussen van het merk Volvo.
Volvo Cars, de producent van de personenwagens dus, liet deze week weten dat vanaf 2019 alle nieuwe modellen ofwel hybride, ofwel volledig elektrisch zullen zijn. Nieuwe modellen zijn dan niet meer beschikbaar met alleen een verbrandingsmotor. Verder gaat Volvo vijf volledig elektrische modellen op de markt brengen tussen 2019 en 2021. Daarnaast wordt de lijn met Polestar-modellen gepromoveerd tot een apart merk. Dit merk richt zich op elektrische en hybride auto’s.
Het bedrijf wil met deze plannen zijn doelstelling van 1 miljoen verkochte elektrische of hybride auto’s in 2025 halen. Dit doel stond al en verandert niet. Dit geeft meteen aan dat het gepresenteerde plan wellicht wat minder baanbrekend is dan Volvo wil doen geloven. Het bedrijf verkocht vorig jaar meer dan een half miljoen auto’s.
Tussen nu en 2025 zal het dus nog zeker 5 miljoen auto’s willen verkopen. Aangezien er al enige tijd hybride Volvo’s worden verkocht, betekent dat minder dan een vijfde daarvan een elektrische of hybdride zal zijn.
De aankondiging moet misschien eerder gezien worden in het perspectief van een mogelijke beursgang. Volvo maakt er namelijk geen geheim van dat het van plan is een notering te verwerven. Sinds 2010 was het bedrijf volledig eigendom van het Chinese Geely. Eind vorig jaar werd echter voor ruim een half miljard euro preferente aandelen uitgegeven aan een aantal Zweedse institutionele investeerders.
Daarbij werd meteen afgesproken dat deze aandelen kunnen worden omgezet in gewone beursgenoteerde aandelen. Verder publiceert Volvo al een tijdje financiële resultaten zoals een beursgenoteerde onderneming dat ook doet en maken bestuurders er geen geheim van dat zij een beursnotering wel zien zitten.
Het is de vraag of Volvo Cars wel zo interessant is voor beleggers. Het merk zit aan de bovenkant van de markt, maar het bedrijf heeft nog niet de bijbehorende winstgevendheid die merken als BMW kunnen overleggen. In 2016 werd een operationele winstmarge van 6,1 procent geboekt (2015: 4 procent). Dat was de beste winstmarge sinds het bedrijf onderdeel werd van Geely. De Duitse concurrent zit daar nog wel enkele procentpunten boven.
Daar komt nog bij dat Geely na een beursgang nog steeds de meerderheid zal hebben. De aanwezigheid van een grote Chinese partij zal voor sommige investeerders een bezwaar zijn.
Richting potentiele beleggers kan een goed verhaal over de strategie dus geen kwaad. Op dit moment is de opmars van de elektrische auto een van dé grote thema’s in de sector. Een blik op het aandeel Tesla maakt duidelijk hoe sterk dat verhaal is. Dat Volvo zichzelf dus neerzet als de eerste gevestigde autoproducent die de overstap naar elektrisch maakt, kan in ieder geval richting de beurs een slimme zet zijn.