VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VIX-index staat al enige tijd rond de laagste stand sinds begin jaren negentig. Dit leidt tot flinke aandacht voor deze complexe index. Wat zegt de VIX en wat kan de belegger ermee? 7 vragen over de VIX-index.

Wat is de VIX-index?

Met dé VIX-index wordt meestal de volatiliteitsindex op de S&P 500 bedoeld. Volatiliteit is een indicator voor de beweeglijkheid van beurskoersen. Er zijn soortgelijke indices voor andere grote beursgraadmeters, waaronder de AEX. De VIX-index ontstaat door een berekening op basis van optieprijzen. De VIX meet daarmee in feite wat de verwachting is van beleggers over de bewegelijkheid van de index voor de komende tijd. Gebruikelijk is een periode van 30 dagen.

 

Wat betekent het concreet?

Het is het meest eenvoudig te doorzien door de vuistregel die zegt dat de VIX-index gedeeld door zestien de verwachte dagelijkse koersbeweging van de S&P 500 geeft. De huidige stand van rond de 11 geeft een verwachte dagelijkse koersuitslag van de S&P 500 van circa 0,7 procent. Het betekent dus dat beleggers op dit moment niet verwachten dat er de komende dertig dagen grote koersuitslagen zullen komen.

 

Heeft de VIX voorspellende waarde?

In het algemeen is het zo dat de VIX omhoog schiet als de koersen scherp dalen en laag staat als de koersen omhoog kabbelen. Dat de VIX nu zo laag staat zegt vooral dat er op dit moment geen sprake is van grote koersdalingen.

 

Waarom is de index nu regelmatig in het nieuws?

De lage stand van de VIX leidt tot de vrees dat er een soort gemakzucht in de markt is geslopen. Het zou erop wijzen dat beleggers onvoldoende rekening houden met een scenario waarin de koersen dalen en de VIX omhoog schiet. Lloyd Blankfein, de topman van Goldman Sachs, sprak een paar dagen geleden van een ‘zeepbel van vertrouwen’ op de beurs.

Blankfein voegde ook toe dat het onmogelijk is te weten wanneer de markt uit zijn sluimerende stand komt en de volatiliteit terugkeert. Dat is eigenlijk hetzelfde als zeggen dat er een moment komt dat de beurs een flinke stap terug zal maken, maar dat we niet weten wanneer.

 

Wat voor beleggingsmogelijkheden zijn er met de VIX?

Door de steeds veranderende samenstelling van het mandje opties waarop de VIX is gebaseerd is het niet mogelijk om fysiek in de VIX-index te beleggen. Het vorige decennium zijn er wel future- en optiecontracten op de VIX geïntroduceerd. Er zijn daarnaast allerlei afgeleide producten beschikbaar gebaseerd op de index. Dit zijn geen producten die geschikt zijn om te kopen en in een beleggingsportefeuille te houden en dus ook niet om op de lange termijn koersdalingen op de beurs af te dekken.

 

Waarom niet?

De kosten voor het sluiten van de onderliggende contracten zijn dermate hoog dat ze het rendement tenietdoen. De grootste trackers op de VIX-index staan op dit moment rond de 95 tot 99 procent in de min. Handelaren gebruiken deze trackers wel om op de korte termijn posities af te dekken. Dit is onder meer te zien aan het relatief grote handelsvolume dat op een normale dag op 115 procent van het in de trackers geïnvesteerde kapitaal ligt.

 

Wat kan de gewone belegger er dan wel mee?

De VIX is misschien niet iets om in te beleggen, het is wel een indicator die door particuliere beleggers goed gevolgd mag worden. In tijden van paniek op de beurs schiet de VIX omhoog. Een duidelijke piek in de VIX kan een signaal zijn dat beleggers doorslaan in hun negativisme. Dat zijn historisch de beste momenten om aandelen te kopen. Uiteraard geven de beurskoersen zelf dan waarschijnlijk ook een duidelijk signaal af en vraagt het een flinke dosis zelfvertrouwen.

Eigenlijk is de VIX de wetenschappelijke rechtvaardiging van de oude beurswijsheid: als het bloed door de straten loopt, is het tijd om te kopen.

 

Andere indicatoren voor inzicht in marktsentiment