Aandeel doet denken aan Corbion, maar ook aan Wessanen.
Succesverhalen met duurzaamheid zijn er aan de Amsterdamse beurs eerder geweest. Maar een bedrijf met een verdienmodel dat puur om duurzaamheid draait nog niet. De beursgang van Avantium is daarmee een testcase voor duurzaam beleggen.
De ontwikkelaar van bioplastic kondigde zijn beursgang deze week aan. Er moet 100 miljoen euro worden opgehaald die is bestemd voor de bouw van een fabriek in Antwerpen en in verder onderzoek en ontwikkeling van bioplastic.
Avantium is begin deze eeuw afgesplitst van Shell. Het bedrijf maakte enige jaren geleden al furore dankzij een samenwerking met Coca-Cola voor de ontwikkeling van flesjes van biologisch plastic. Er is een soortgelijke samenwerking met Danone.
Daarnaast werd vorig jaar een joint venture opgezet met BASF. De productiefaciliteit in Antwerpen komt ook op terrein van de Duitse chemiereus. Het gaat hier om een investering van enkele honderden miljoenen euro.
Corbion
Het bedrijf doet hiermee al snel denken aan Corbion. Het voormalige CSM zette na de naamsverandering in 2013 sterk in op bioplastic. Net als Avantium heeft het grote partners waarmee het samenwerkt, waaronder ook Danone. En net als Avantium heeft het samen met een grote partner een joint venture voor de investering in een productfaciliteit. De partner is Total, de fabriek komt in Thailand.
Het aandeel Corbion heeft het sinds die aankondiging goed gedaan. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de weg omhoog eigenlijk pas werd ingezet toen de strategie was herijkt onder de nieuwe bestuursvoorzitter Tjerk de Ruiter. Corbion investeert nu ook duidelijk in de andere activiteiten die het naast bioplastic heeft, zoals de ingrediënten voor brood en vlees, en producten voor de chemische industrie. Deze zijn winstgevend en laten groei zien. Dit is ook meteen het grote verschil met Avantium dat weliswaar 10 miljoen euro omzet uit diensten voor raffinageprocessen haalt, maar zich eigenlijk bijna volledig op bioplastic richt.
Wessanen
Een recent duurzaam succesverhaal aan de Amsterdamse beurs is Wessanen. Het voedingsconcern deed in 2014 de diepvriesvoeding de deur uit en richtte zich op organische en duurzame voeding. De aandelenkoers is daarna meerdere keren over de kop gegaan.
Bestuursvoorzitter Christophe Barnouin zei in een interview met Effect dat de strategiewijziging een belangrijke drijver voor de koers was. Hij concludeerde dat er weinig bedrijven zijn die zich puur op duurzame voeding richten, wel veel beleggers die duurzaam willen beleggen. Zo kon het aandeel Wessanen, lang een lelijk eendje aan de beurs, weer in trek raken.
Toch is een belangrijk verschil met Avantium dat Wessanen niet zozeer met nieuwe duurzame producten op de markt kwam maar dat het bestaande duurzame producten verder uitbouwde, eigenlijk zoals Corbion dat ook doet.
Avantium maakt voorlopig geen winst en een dividend zal er voorlopig niet inzitten, werd al aangekondigd. Of het bedrijf in staat zal zijn een nieuw duurzaam product tot een commercieel succes te maken moet worden afgewacht. De beursgang kan echter wel beleggers aantrekken die hun geld graag in duurzame producten steken. De koersontwikkeling bij Wessanen toont aan dat bedrijven met een duurzaam karakter een hogere waardering kunnen krijgen. De VEB kijkt uit naar het prospectus, waarna het aandeel Avantium wat grondiger op zijn beleggingsmerites kan worden beoordeeld.