Over de toekomst van de AVA. Voor de tweede keer binnen een week organiseerde de VEB een kennisseminar voor beleggers. De toekomst van de AVA, de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, dat was dit keer het onderwerp van discussie.
Het publiek bestond uit professionele én particuliere beleggers en de meningen over waar het heen moet met de AVA liepen sterk uiteen, zo bleek uit de verschillende peilingen onder dat publiek dat via een stem-app zijn mening kon geven.
Directe aanleiding voor het seminar was het verschijnen van het boek ‘De algemene vergadering van Nederlandse beursvennootschappen’, dat geschreven werd door Rients Abma, Diana van Kleef, Niels Lemmers en Mieke Olaerts. Volgens dagvoorzitter Martine Wolzak “nu al een standaardwerk”.
In haar inleiding op het boek vertelde medeauteur Olaerts, bijzonder hoogleraar Vergelijkend Ondernemingsrecht aan de Universiteit van Maastricht, dat de AVA drie functies heeft: verantwoording afleggen, overleg en besluitvorming. Een ruime meerderheid van het publiek (82,2 procent) vond het belangrijk dat de AVA fysiek blijft plaatsvinden.
Michiel Brandjes, voormalig company secretary van Royal Dutch Shell, wees erop dat er al eeuwen maar heel weinig veranderd is rond de AVA. En dat terwijl er zoveel gebeurd is op het gebied van moderne media en communicatiemiddelen. Hij poneerde de stelling dat de aandeelhoudersvergadering het recht zou moeten krijgen iedere vijf jaar zelf haar vorm en inhoud te bepalen. 59,8 procent vond dat wel een goed idee.
Sander van Loosbroek, directeur van Cegeka Distributed Ledger Technologies, legde in zijn presentatie uit hoe blockchaintechnologie een ondersteuning kan zijn voor de AVA. Een ruime meerderheid van het publiek vond het nader onderzoeken van de mogelijkheden van de blockchain een goed idee.
Na overhandiging van het eerste exemplaar van het boek aan Peter Wakkie, de president-commissaris van Wolters Kluwer en TomTom, vertelde Wakkie een hilarische anekdote over een aandeelhoudersvergadering van OGEM uit 1982. Helaas was dit wel een uitzondering, AVA’s zijn doorgaans vrij saai en voorspelbaar. Volgens Wakkie mag er op een AVA wel weer wat meer gelachen worden en zou het ook meer over de strategie op de lange termijn moeten gaan, en niet te veel over details uit het jaarverslag.
Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB, beloofde Wakkie dat hij die wens in de komende AVA bij TomTom met plezier wil doen uitkomen. Een goede discussie over de toekomst van het bedrijf en over de wenselijke hoogte van het rendement op het geïnvesteerde vermogen gaat Keyner dit voorjaar graag aan bij TomTom.
In de paneldiscussie met Peter Wakkie, Errol Keyner en Karlijn van Lierop, hoofd Responsible Investment & Governance bij MN Services, werd nog geopperd dat institutionele beleggers misschien wel verplicht zouden moeten worden te stemmen op een AVA. Dat achtte Wakkie niet haalbaar, hoewel Keyner van mening was dat stemmen een recht is en geen plicht. Voor institutionele beleggers is daarbij volgens hem wel relevant wat de wens van de achterban is. Dus als hun klanten vinden dat ze moeten stemmen, dan wordt hun recht een plicht. Van Lierop vond dat institutionele beleggers eigenlijk altijd de intrinsieke motivatie zouden moeten hebben om hun stem op de AVA te laten horen. Van het publiek vond slechts 37 procent de stemplicht een goed idee.
Deelnemers aan het seminar hebben de mogelijkheid om 20% korting te krijgen bij de bestelling van het boek 'De algemene vergadering van Nederlandse beursvennootschappen'. U kunt het boek hier bestellen, de kortingscode is: Seminar.