Nutsbedrijven kunnen een prima aanvulling op de Nederlandse aandelenportefeuille zijn.
Grote consternatie bij milieuminnend Nederland deze week toen het Financieele Dagblad kopte dat het Franse energiebedrijf Engie in Nederland de helft van zijn gascentrales sluit, terwijl deze veel schoner zijn dan kolencentrales die gewoon stroom blijven produceren. En dat lijkt natuurlijk ook op het paard achter de wagen spannen.
Engie zei er zelf over: 'Ondanks de relatieve jonge leeftijd, het hoge rendement, de zeer grote flexibiliteit en de lage CO2-uitstoot, is er geen economisch perspectief voor deze eenheden'.
Engie kiest bewust voor definitieve sluiting in plaats van de eenheden tijdelijk in de mottenballen te leggen. Dit ‘mothballing’ is namelijk veel duurder. Engie ziet geen structurele marktverbeteringen op korte termijn dus dan is dit gewoon de goedkoopste oplossing. Dat de verschillen in kosten van verschillende manieren om energie op te wekken nu zo groot zijn, is een punt van zorg, en daar ligt een schone overheidstaak. Nu het verdrag van Parijs in werking is getreden, zullen overheden ook in Nederland die taak snel moeten gaan oppakken.
Maar dat maakt het aandeel Engie nog niet eng, het is zelfs een prima aandeel in een sector die op de Amsterdamse beurs ontbreekt: die van de nutsbedrijven.
Engie heette vroeger GDF Suez en zit zowel in de Bel20 als in de CAC40, respectievelijk de Belgische en de Franse hoofdindex. In Nederland en België is Engie actief met elektriciteitsbedrijf Electrabel. Engie is groot in verschillende Europese landen en richt zich voor groei op de opkomende markten en duurzame energie.
Engie werd met de overname van het Britse International Power het grootste nutsbedrijf ter wereld. Het bedrijf heeft de water- en milieuactiviteiten ondergebracht in Suez Environnement, dat ook in Frankrijk beursgenoteerd is. Engie bezit nog een derde van de aandelen in dat bedrijf, een belang dat op de beurs 3 miljard euro waard is.
Het aandeel Engie doet 12,7 keer de winst die voor 2017 wordt verwacht en heeft een dividendrendement van ruim 5 procent. Dat lijkt een aantrekkelijke waardering.
Engie wil een leider in de energietransitie zijn. Het bedrijf heeft nog wel ook enkele kolen- en kerncentrales, maar Engie steekt geen nieuw geld meer in steenkool en kernenergie.