VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De ‘fragile five’ en de ‘troubled ten’. Het zijn namen die zijn bedacht voor opkomende markten die afgelopen jaren kwetsbaar bleken voor Amerikaanse renteverhogingen en dalende grondstoffenprijzen. Deze markten hebben een flinke sprint omhoog gemaakt, maar zijn nog niet terug op waar ze vandaan komen.

Dalende beurzen, dalende valuta, oplopende rentes. Opkomende markten hadden een dramatische tweede helft van 2015 en een slecht begin van 2016. Sinds het dieptepunt zijn opkomende markten op een breed front opgekrabbeld.

Dit is het meest zichtbaar op de Braziliaanse beurs. De Braziliaanse aandelenindex Bovespa is in ruim zes maanden bijna 60 procent gestegen. Met een valutastijging meegerekend is de beurs in euro’s zelfs meer dan verdubbeld.

Ook de graadmeters van andere als kwetsbaar aangemerkte landen zijn hard gestegen. Daarbij geeft het herstel van de verschillende valuta nog eens extra steun.

Naast valuta en aandelenmarkten heeft ook de rente op staatsobligaties van opkomende markten een aardig daling achter de rug. Ondanks behoorlijke politieke onrust is de rente op Braziliaanse en Turkse leningen richting de 1 procentpunt gedaald. Indonesische tienjaarsleningen hebben zelfs ruim 2 procentpunt gewonnen.

Het krachtige herstel is voor verschillende partijen reden om beleggers aan te moedigen ook weer in opkomende markten te stappen. Vermogensbeheerder Standard Life sprak vorige week van een fundamentele verbetering en weinig neerwaarts risico.

Morgan Stanley concludeerde dat staatsschuld van opkomende landen een goed alternatief zijn voor die van ontwikkelde economieeen waar de rentes op historisch lage niveaus staan.

Toch is de ontwikkeling van de laatste maanden vooral een herstel van de flinke dalingen in de periode daarvoor. Gekeken ten opzichte van anderhalf jaar geleden, ziet het beeld er dan ook een stuk minder rooskleurig uit.

 

 

Verandering tov begin 2015

 

 

Rente (bp)

Valuta

Aandelen

Aandelen in dollars

Turkije

+28

-21%

-8%

-27%

Brazilië

+50

-16%

19%

1%

India

-70

-7%

2%

-5%

Zuid-Afrika

+100

-14%

46%

25%

Indonesië

-30

-9%

2%

-7%

 

Al de vijf munten staan ten opzichte van de dollar nog flink lager dan begin 2015. Hoewel de beurzen in lokale munten gerekend in de plus staan, geldt dat voor drie van de vijf gerekend in dollars niet.

De tienjaarsrentes zijn ook in drie van de vijf gevallen nog hoger dan anderhalf jaar geleden. Dat is ondanks een flinke ingrepen van centrale banken, in het bijzonder in Europa en Japan die hebben geleidt tot de extreem lage rentes in ontwikkelde economieën.

Of dit herstel het voorspel van een nieuwe hausse in opkomende markten is, lijkt dus twijfelachtig. Het kan even goed een tijdelijk herstel zijn dat bij nieuwe renteverhogingen in de VS of een nieuwe ronde grondstoffendalingen weer teniet wordt gedaan.

Beide ontwikkelingen zijn niet ondenkbaar. Begin deze maand zakte de olieprijs weer onder de 40 dollar. Eind vorige week kwam bij monde van Fed-bestuurder John Williams nog het signaal dat de markt rekening moet houden met een hervatting van de renteverhogingen dit najaar.

De omstandigheden die leidden tot de onrust over opkomende markten zijn dus zeker niet verdwenen. Beleggers die de rit omhoog het afgelopen halfjaar hebben gemist, doen er daarom verstandig aan voorzichtig te zijn.