Telecomreus neemt de merken over, Yahoo wordt houdstermaatschappij.
Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo (Nasdaq ticker YHOO) werd door beleggers al een tijdje gezien als een aandeel met de nodige verborgen waarde. De belangen die Yahoo heeft in het Chinese marktplaatsbedrijf Alibaba (Nasdaq ticker BABA) en in Yahoo Japan zijn samen meestal meer waard dan Yahoo zelf.
Afgelopen vrijdag was dat niet anders: de beurswaarde van 37,4 miljard dollar lag iets onder de op 40 miljard berekende waarde van de belangen in Alibaba en het Japans zusterbedrijf.
De rest krijg je dus voor niks, zegt de waardebelegger dan, en die ziet een reden om te kopen. Maar dan moet de rest natuurlijk wel levensvatbaar zijn of een zekere (rest)waarde hebben. Die was er dus, want vandaag maakt Yahoo bekend dat die ‘rest’ toch nog 4,83 miljard opbrengt, want dat is wat het Amerikaanse telecombedrijf Verizon (NYSE ticker VZ) ervoor geeft.
Prettig voor aandeelhouders Yahoo, want die keken de laatste kwartalen tegen steeds grotere miljardenverliezen aan. Vorig jaar werd al 15 procent van het personeelsbestand op straat gezet en werden vijf kantoren gesloten. De koers staat al een tijdje onder druk, maar opende maandag na het nieuws van de opheffingsuitverkoop toch nog een kleine 2 procent lager.
De zoekmachine, de nieuwssites en de e-maildiensten van Yahoo zijn door Google en Facebook sterk gemarginaliseerd, maar de vele gebruikers van Yahoo-mail en van websites als Yahoo Finance vertegenwoordigen dus toch nog enige waarde. In ieder geval voor een bedrijf als Verizon.
Het aandeel Yahoo wordt een houdstermaatschappij met belangen in twee andere beursgenoteerde bedrijven en is daarmee voor beleggers op slag minder interessant geworden. Verizon is wel een aandeel dat een nadere analyse verdient. Het telecombedrijf kan de activiteiten van Yahoo samenvoegen met die van AOL (America Online) die het vorig jaar kocht voor een vergelijkbaar bedrag (4,4 miljard). Het gaat Verizon met deze overnames vooral om de ‘content’, de inhoud: websites die veel worden bezocht en daardoor advertentie-inkomsten kunnen opleveren. AOL bracht al populaire websites mee als The Huffington Post, Engadget en TechCrunch, de portefeuille van Yahoo vult dit palet mooi aan.
Verizon denkt hiermee aan de toekomst, want aan telefonie en dataverkeer wordt steeds minder verdiend, hoewel deze markt nog wel behoorlijk snel groeit. De verdiensten zitten steeds meer in advertenties. Door populaire websites te kopen kan Verizon enigszins de concurrentie aangaan met winstmachines als Google en Facebook, hoewel de achterstand op die twee partijen nog enorm is.
Verizon blijft natuurlijk vooral een zeer winstgevend telecombedrijf. De aankoop van de Yahoo-merken voor 4,8 miljard is goed te betalen, want Verizon had vorig jaar een vrije kasstroom van 21 miljard dollar en had eind vorig kwartaal bijna 6 miljard dollar aan liquide middelen op de bank staan.
Verizon heeft een jaaromzet van 130 miljard dollar en is op de beurs ruim 200 miljard waard. Voor dit jaar zetten analisten in op een winst per aandeel van 3,88 dollar. Het aandeel daalde maandag bij opening een fractie en kost nu ruim 14 keer die winstverwachting. Onder dividendbeleggers is Verizon al jaren een favoriet aandeel. Het bedrijf wist zijn uitkering aan aandeelhouders de afgelopen 11 jaar ieder jaar te verhogen, en keert nu per kwartaal 56,5 dollarcent uit. Bij een koers van 56 dollar is dat ruim 4 procent op jaarbasis.