De Chinese economie komt weer op gang, zo valt af te leiden uit recente macrocijfers. Uit de resultaten van bedrijven uit China en van westerse bedrijven die in het land actief zijn, rijst echter een gemengd beeld.
Het IMF verhoogde onlangs de raming voor de groei van de Chinese economie dit jaar. Tegelijkertijd zijn de inkoopmanagersindices voor de productie- en de dienstensector wat aangetrokken.
Daarmee ebt de angst voor een implosie van de Chinese economie, zoals onder anderen George Soros die voorspelt, weg. Staatspersbureau Xinhua schreef triomfantelijk dat de economische date goed genoeg zijn om twijfel over de economie de kop in te drukken.
Op basis van de resultaten van bedrijven is het echter twijfelachtig of het lek in China boven is. Volgens Bloomberg waren de resultaten die Chinese bedrijven over het eerste kwartaal hebben gepubliceerd overwegend tegenvallend. Meer dan de helft van de bedrijven met een notering in Shanghai heeft resultaten gemeld die minder waren verwacht.
Een voorbeeld is PetroChina, dat het eerste kwartaalverlies sinds 2000 meldde. Net als alle olie- en gasconcerns heeft dit bedrijf te kampen met de lage olieprijs. Opvallend is dat ook de verkoopvolumes van brandstoffen in het eerste kwartaal 1,5 procent lager lagen dan een jaar eerder.
PetroChina wijdt dit aan sterke concurrentie, maar ook aan een zwakke vraag in de thuismarkt. Overigens is de Chinese vraag naar brandstoffen op basis van de cijfers van Petrochina de afgelopen twee jaar met slechts 1,6 procent gegroeid.
Dan Apple dat deze week de eerste omzetdaling in dertien jaar meldde. Een verkoopdaling met 26 procent in ‘Groot China’, het Chinese vasteland, Hongkong en Taiwan, was daar voor een groot deel debet aan. Topman Tim Cook weet dit aan de moeilijke economische omstandigheden.
Tegenover deze moeizame resultaten staan resultaten van westerse bedrijven die wel goed zijn. Zo meldde McDonald’s sterke omzetprestaties in China. En Caterpillar ziet verbetering in de Chinese bouwsector. Dat was een ander geluid dan een kwartaal eerder toen de producent van graafmachines een aanzienlijke omzetdaling in Azie rapporteerde.
Wat betreft Nederlandse multinationals is het beeld ook gemengd. AkzoNobel meldde een volumestijging in China, met de kanttekening dat de omstandigheden in de bouw moeilijk zijn. DSM zag de omzet in het land met slechts 1 procent stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Al met al lijkt het erop dat de economische situatie in China iets is verbeterd, maar dat er van een nieuwe groeiexplosie geen sprake is.