VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Forse kritiek op strategie en informatievoorziening

Bijna de helft van de aandeelhouders en certificaathouders onthield zich van stemming bij de decharge van het bestuur van de Telegraaf Media Groep (TMG). Een onduidelijke strategie, onbeantwoorde vragen en geschillen met minderheidsaandeelhouders waren hier debet aan.

Bij TMG rommelt het al jaren. De media onderneming kampt met afkalvende advertentieopbrengsten en een teruglopend aantal abonnees. Een duidelijk, winstgevend alternatief voor de oude media is nog niet gevonden. Na het Hyves debacle en de afschrijvingen op Sky Radio verraste TMG haar aandeelhouders vorig jaar met een investeringsfonds dat met grootaandeelhouder Dasym zou worden opgezet en dit jaar met een deal met Talpa van John de Mol.

Het investeringsfonds van TMG en Dasym heeft nog geen activiteiten opgeleverd.

Wat tot nu bekend is over de Talpa deal roept vooral vragen op over de voordelen voor TMG. TMG draagt haar radiostations SkyRadio en Veronica over aan een nieuwe onderneming waar Talpa onder andere Radio 538 inbrengt. TMG gaat maximaal 25% van de aandelen van dit nieuwe radiobedrijf houden. Verder gaan TMG en Talpa samenwerken op content gebied. Niet alleen OTT (Over The Top) televisie zoals Netflix dat reeds aanbiedt, maar ook oude TV. Zo krijgt TMG als onderdeel van de deal 5% van de Nederlandse tak van SBS in handen. TMG betaalt Talpa ook nog eens EUR 27 miljoen.

De deal met Talpa is nog niet in kannen en kruiken. Dat was voor TMG CEO Van der Snoek reden om terughoudend te zijn op vragen van aandeelhouders.


Toch dividend

Naast deze cash out van 27 miljoen verraste het structureel verlieslatende TMG haar aandeelhouders met een dividend van EUR 16 cent per aandeel. Het voorstel tot uitbetaling van dividend werd geïnitieerd door de Stichting Beheer van Prioriteitsaandelen TMG en dus niet door het TMG bestuur. Volgens audit committee voorzitter Jan Nooitgedagt was de dividendbetaling geheel verantwoord. Bestuurders Van der Snoek en Epskamp waren een stuk minder spraakzaak toen hen gevraagd werd of het bestuur achter de voorgesteld dividenduitkering stond (3.02.50 op de webcast ).


Investor Relations 2.0

TMG wil stappen zetten op gebied van investor relations. Daarvoor heeft TMG vorig jaar een onderzoeksbureau ingeschakeld.

Er zijn diverse minderheidsaandeelhouder die ontevreden zijn over het beleid en de gang van zaken. Meest in het oogspringend is Cantor Holding, het investeringsverhikel van de familie Paarlberg. Op een kritische brief van Cantor kwam geen duidelijk antwoord. Tijdens de vergadering wist TMG de zorgen van de ontevreden aandeelhouders niet weg te nemen.

Ook de Stichting Administratiekantoor TMG (dat de rechten van de afwezige certificaathouders behartigt) schaarde zich achter de kritiek. Voorzitter Tom de Waard liet weten te weinig informatie te hebben om voor decharge van het bestuur te stemmen.

TMG zal haar aandeelhouders voorts minder informeren over de operationele resultaten. TMG maakt daarbij gebruik van een recente wetswijziging die de verplichte kwartaalrapportages  voor beursvennootschappen afschaft. Een rondgang bij de Nederlandse beursvennootschappen leert dat de meeste beursvennootschappen haar aandeelhouders ieder kwartaal blijven informeren.




Gerelateerde artikelen