VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alle bedrijven aan de Amsterdamse beurs die voor een aanzienlijk deel afhankelijk zijn van de oliesector hebben hun jaarcijfers gepresenteerd. De resultaatontwikkeling was door de bank genomen belabberd, maar de koersreactie opvallend positief.

Boskalis presenteerde woensdag zijn jaarcijfers. Het bedrijf heeft onder meer te maken met moeilijke marktomstandigheden door de lage olieprijs en verwacht een aanzienlijk lager resultaat in 2016 dan in 2015. Het aandeel ging hierop met dubbele cijfers onderuit.

Met deze scherpe negatieve koersreactie is Boskalis een uitzondering. De jaarcijfers van andere oliegerelateerde bedrijven maakten dit cijferseizoen juist een sprong omhoog na publicatie van de resultaten.

Fugro staat bijvoorbeeld meer dan 55 procent hoger sinds de jaarcijfers, maar ook de aandelen van Brunel, SBM Offshore en Core Labs staan in het groen. Het aantrekken van de olieprijs de laatste weken speelt hierbij mogelijk een rol, maar kennelijk wisten bedrijven de markt ook positief te verrassen.

 

 

Groei winst per aandeel

Groei dividend

Ontwikkeling nettoschuld/ebitda

Koersontwikkeling sinds jaarcijfers

Boskalis

-12%

gelijk

0,7 naar 0,4

-14%

Fugro

19%

geen dividend

2,2 naar 1,6

56%

Brunel

-24%

7%

geen schuld

10%

SBM Offshore

-49%

hervatting dividend

2,6 naar 3,7

3%

Core Labs

-54%

gelijk

1,5 naar 3,3

26%

 

Kijkend naar de cijfers lijken de bedrijven er niet eens zo slecht voor te staan. Door de bank genomen zakte de winst per aandeel, maar daar staat tegenover dat er, ondanks de slechte markt, door vier van de vijf groene cijfers werden geschreven. Fugro was de enige uitzondering, maar de bodemonderzoeker zag als enige wel een verbetering van het nettoresultaat. 

Ondanks de slechte markt, krijgen aandeelhouders daarnaast ook gewoon nog dividend uitgekeerd. Fugro is ook hiermee de uitzondering, het heeft het dividend geschrapt. SBM Offshore hervat de dividendbetaling juist, terwijl Boskalis en Core Labs over 2015 evenveel uitkeren als over 2014. Brunel laat het gewone dividend zelfs met 7 procent toenemen en gooit daar nog eens een superdividend bovenop.

De uitkering aan aandeelhouders door SBM en vooral Core Labs is wel opmerkelijk gezien de ontwikkeling van de schuldpositie.

Bij SBM is de ratio tussen de nettoschuld en de operationele winst van het bedrijf in 2015 toegenomen.

Core Labs zag tegelijkertijd de operationele winst ruim halveren, terwijl de nettoschuld steeg. Dat de betaling van dividend en aandeleninkopen werden voortgezet heeft als resultaat gehad dat het bedrijf een negatief eigen vermogen heeft.

De Amerikanen lijken erop te rekenen dat hun markt binnenkort gaat herstellen. Het bedrijf herhaalde in januari dat het een zogenaamd V-vormig herstel verwacht. Dat betekent dat op de scherpe daling van de vraag een scherp herstel volgt.

Hiermee lopen ze flink uit de pas. Alle Nederlandse bedrijven zijn juist terughoudend over herstel van de vraag naar hun olie- en gas gerelateerde diensten. Fugro-topman Paul van Riel liet optekenen dat ‘2016 opnieuw een uitdagend jaar zal worden voor de olie- en gasindustrie’. De huidige toestand van overaanbod in de markt zal voortduren. Ook Brunel verwacht dat de negatieve omzetontwikkeling in 2016 verder zal gaan.

De vooruitzichten van bedrijven die grotendeels leven van de olie- en gaswinning zijn dus tamelijk voorzichtig. Een snel herstel zit er volgens hun niet in. De markt lijkt echter door de misère heen te kijken en zag reden voor aanzienlijke koersstijgingen.