VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na jarenlange overnamespeculatie is het dinsdagochtend zover. Uitzender USG People wordt opgeslokt door de Japanners. De biedprijs oogt redelijk en de deal lijkt zo goed als beklonken.

Op lijstjes met overnamekandidaten voor 2016 zal één naam ontbreken: uitzendbedrijf USG. Na eeuwige speculatie over een overname halen analisten, krap anderhalve week voor het jaareinde, hun gelijk.  

Na jaren van kwakkelen, afslanken en kosten besparen lijkt de Japanse overnemer Recruit volop te willen profiteren van het economisch herstel in de eurozone.

USG, dat voornamelijk actief is in de Benelux met uitzendmerken als Start, Unique en USG Professionals, profiteert van de toegenomen vraag naar flexwerkers. Het bedrijf zag de omzetgroei per werkdag in het derde kwartaal versnellen tot een kleine 9 procent.

Recruit, de vierde uitzender ter wereld, betaalt 17,50 euro per aandeel. Het bod vertaalt zich in een waarde van de aandelen van 1,42 miljard euro en een ondernemingswaarde van 1,61 miljard euro (waarde van het bod plus netto-schuld) voor USG. 

Het Japanse bedrijf, dat ook actief is in de restaurant-, hotel- en reisbranche, kan enige ambitie niet ontzegd worden. Recruit heeft de “visie om rond 2020 wereldleider te zijn op het gebeid van human resources op basis van het aantal vervulde vacatures”.

Recruit deed de laatste jaren een trits overnames in voornamelijk de Verenigde Staten en Australië. Met de acquisitie van USG verovert Recruit in één keer een stevige positie in het hart van Europa. Het lijkt waarschijnlijk dat de Japanners hier verder willen uitbreiden.

Hoewel er sprake is van vergrijzing op het Europese continent biedt een steeds verdergaande flexibilisering van de arbeidsmarkt uitzenders kansen.

Geen mager bod

Het bod van 17,50 euro per aandeel reflecteert een premie van 31 procent op de slotkoers van het aandeel een dag voor bekendmaking van het bod. Beleggers moeten terug tot vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2007 om een vergelijkbare koers op de borden te vinden.

Ook op basis van fundamentele waarderingsmaatstaven is het bod niet onredelijk te noemen. De koers-winstverhouding en ondernemingswaarde-ebitda-ratio tegen het bod waardeer USG hoger dan aanzienlijk grotere en rendabelere spelers als Randstad, Adecco en Manpower.  

Japanners betalen een redelijke prijs voor USG

 

USG People peers

2015

2016

2017

USG People

 

 

 

K/W ratio

22,70

16,25

13,44

OW/Ebitda

13,85

11,00

9,49

Randstad

 

 

 

K/W ratio

17,62

14,74

13,21

OW/Ebitda

11,54

9,88

8,75

Adecco

 

 

 

K/W ratio

13,47

12,90

11,56

OW/Ebitda

9,69

9,11

8,35

Manpower

 

 

 

K/W ratio

16,00

14,36

12,94

OW/Ebitda

8,34

7,56

6,75

 

Kleine kans

De deal lijkt beklonken. Doordat er geografisch geen overlap is tussen beide bedrijven is de kans op mededingingsproblemen verwaarloosbaar, het bestuur en commissarissen bevelen het bod unaniem aan en oprichter en grootaandeelhouder Alex Mulder heeft al toegezegd zijn aandelenpakket van een kleine 20 procent aan te melden.

USG is met Recruit overeengekomen dat het biedproces alleen kan worden afgebroken als een andere partij ten minste 7,5 procent meer biedt (18,81 euro per aandeel)

Analisten hinten er op dat Randstad en Adecco al actief zijn in de Benelux en zich dus mogelijk een hogere biedprijs kunnen veroorloven vanwege meer samenwerkingsvoordelen en mogelijkheden om kosten te reduceren.

Maar de grotere spelers hebben naar hun aandeelhouders gecommuniceerd selectief te zijn met overnames en alleen op zoek te zijn naar hapklare kandidaten. Het beursfonds USG lijkt niet in die categorie te vallen.

Ook is een partij als Randstad al dominant in de Benelux waardoor mededingsautoriteiten eerder dwars zullen liggen.

 

Meer overnames

In een jaar waarin meer dan een handjevol ondernemingen het beurstoneel verlieten –  bijvoorbeeld Imtech, Nutreco en Grontmij – is het spijtig dat er weer een fonds van de beurs verdwijnt.

Maar niemand zal het een verrassing noemen dat USG wordt opgeslokt door een grotere partij. Het concern ontbeert eenvoudigweg de schaal om op de lange termijn op te kunnen boksen tegen veel grotere concurrenten als Randstad, Adecco en Manpower.

De lage euro, een rente die om en nabij het nulpunt staat en het economisch herstel in de eurozone zouden nieuwe overnames in de sector, al dan niet van het ambitieuze Recruit, kunnen uitlokken.

Beleggers lijken er ook zo over te denken. Zij zetten de kleine uitzender Brunel rond het middaguur bijna 6 procent hoger op 16,20 euro. Het is de grootste stijger binnen de small cap index.




Gerelateerde artikelen