De Zwitserse grondstoffengigant Glencore heeft enkele beladen weken achter de rug. Een ongunstig analistenrapport zaaide enorme twijfel over het bestaansrecht van het met schuld volgepakte concern. Ook in een wereld met extreem lage rente geldt dus nog: schuld is geen probleem totdat het dat opeens wel is.
Eind vorige maand ging de koers van Glencore opeens hard onderuit. De directe aanleiding was een rapport van analisten van Investec, een kleine zakenbank uit Londen. In dit rapport concludeerden de analisten simpelweg dat zij niet zagen hoe het bedrijf met de lage grondstoffenprijzen winstgevend kan zijn.
In zijn meest extreme vorm werd dit uitgelegd als dat het bedrijf in feite waardeloos is. De koers kelderde in een dag met bijna eenderde. De kosten voor het verzekeren van Glencoreschuld spoten omhoog.
Ontwikkeling
Hiermee kwam Glencore meteen in het centrum van de aandacht te staan. ‘Kan Glencore overleven? Het antwoord is doodeenvoudig’, kopte de Britse Daily Telegraph met als conclusie dat het afhangt van de ontwikkeling van de grondstoffenprijzen. Vergelijkingen met Lehman Brothers, ook heel groot en met schulden overladen, waren ook niet van de lucht.
Meteen begon het bedrijf zelf een campagne om de markt gerust te stellen. Glencore liet weten dat het er financieel goed voor staat en dat het een positieve kasstroom heeft. Daarnaast werden eerder aangekondigde maatregelen om de schuld terug te dringen herhaald.
Met kostenbesparingen, het schrappen van dividend en de verkoop van mijnen moet er 10,2 miljard dollar van de nettoschuld van circa 30 miljard dollar af. Dit pr-offensief werkte, de aandelenkoers is sindsdien weer hersteld.
Het opvallende aan deze gang van zaken is dat er in het hele proces eigenlijk geen nieuwe ontwikkelingen waren. Dat de nabije toekomst er voor grondstoffen niet al te rooskleurig uitziet is al langere tijd duidelijk. Dat Glencore hierdoor hard geraakt wordt ook.
Enthousiasme
Het kostenbesparingsprogramma was ook begin september al aangekondigd en met enthousiasme ontvangen door zowel analisten van grote banken als aandelenbeleggers.
Desondanks kon een rapport waarin een zakenbank die bij het grote beleggerspubliek geen bellen doet rinkelen enkele eigen conclusies trok uit al bekende informatie, het bedrijf op zijn grondvesten laten schudden.
Dit laat dus vooral nog eens zien hoe het werkt met torenhoge schulden. Zolang er vertrouwen is dat een bedrijf in staat is om de kasstromen te genereren die nodig zijn om de schulden te betalen is er weinig aan de hand.
Verdampen
Maar er komt een punt waarop er niet veel nodig is om het vertrouwen te laten verdampen. Met het vertrouwen verdampt dan ook de papieren waarde van de aandeelhouders.
Op dit moment zijn enkele grote concerns, in de telecom, maar ook in de consumentengoederen en de technologie bezig met schuld megaovernames te financieren. Dit wordt mede ingegeven door de extreem lage rentestanden.
Hoe schokbestendig de nieuwe concerns zijn die straks voortkomen uit deze fusies zijn, zal de toekomst uitwijzen, maar de gebeurtenissen bij Glencore zijn wel een waarschuwing hoe makkelijk een met schuld beladen bedrijf zijn evenwicht verliest.