VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Jarenlang groeide medisch toeleverancier Fagron onstuimig en steeg de koers van het aandeel tot grote hoogten. Dit jaar volgde een forse koersval. Is de eerder door Fagron beleden liefde voor de beurs nu ineens verdwenen?

De financiële discipline en het contact met analisten en investeerders. Dat zijn voor Fagron-topman Ger van Jeveren de grote aantrekkingskracht van een beursnotering, zo liet hij eerder dit jaar weten in een interview met VEB-magazine Effect  Interview in Effect.

Vrijdag liet het geneesmiddelenbedrijf weten dat die voordelen mogelijk nog maar kort op zullen gaan. In een persbericht meldt Fagron benaderd te zijn door verschillende partijen die het bedrijf willen overnemen. Namen worden niet genoemd. Volgens van Jeveren is het bedrijf inmiddels ‘voorbereidende gesprekken’ gestart. 

Fagron benadrukt dat het onzeker is dat de oriënterende gesprekken tot een daadwerkelijk bod zullen leiden op alle uitstaande aandelen. Fagron is al tijden onderwerp van overnamegeruchten. In 2012 sloeg het bedrijf, toen nog Arseus geheten, een bod af van private investeerder Cinven.

Winstalarm
Een stuk minder onzeker zijn de winst- en omzetwaarschuwing die het concern in hetzelfde bericht deed uitgaan. Nauwelijks twee maanden geleden toonde topman Van Jeveren zich nog vol vertrouwen over de realisatie van 500 miljoen euro aan omzet en een winstmarge van 26,5 procent. 

Nu moet hij toegeven dat de sceptici onder beleggers en analisten gelijk hadden toen zij hun zorgen uitspraken over prijsdruk in de Verenigde Staten, een belangrijke afzetmarkt voor de geneesmiddelen van Fagron.

Het Nederlands-Belgische bedrijf  rekent nu op een omzet van maximaal 480 miljoen euro voor 2015 en een winstmarge van minder dan 25 procent tot maximaal 115 miljoen euro. Dat lagere resultaat knelt te meer omdat  Fagron de schulden afgelopen jaren flink heeft laten oplopen. Een voortdurende stroom aan overnames heeft de schuldpositie gevaarlijk dicht in de buurt gebracht van het maximum dat de banken die eerder kredieten verstrekten toestaan.

Eind juni bedroeg de schuldratio (schuld gedeeld door bedrijfsresultaat ) 3,21 waar de bankafspraken een ratio van 3,25 toestaan. Het winstalarm nu maakt duidelijk dat de hoge schulden belemmerend werken op de groei van Fagron. Die groei werd lange tijd gedreven door overnames, een strategie die sinds vorige maand is stilgelegd.

Vertrouwen
Fagron en zijn topman hebben afgelopen jaren alles uit de kast gehaald om het vertrouwen in de eigen zaak over te brengen. Het optimisme werd niet alleen met de mond beleden. Na een koersdaling kocht topman Van Jeveren flink eigen aandelen in om uitdrukking te geven aan de potentie van het aandeel. En in mei nog werd het dividend verhoogd.  

Steeds ontbrak iedere vorm van twijfel over de eigen toekomst; scepsis bij beleggers werd gepareerd met de geruststellende boodschap dat het management alles onder controle had.

De (meer dan) halvering van het aandeel Fagron in de zomer maakt duidelijk dat het vertrouwen van de markt in de visie van het management danig geslonken is. De interesse van mogelijke overnemers moet daarvoor in de plaats komen.

In eerste instantie lijkt dit (deels)  te slagen. Het aandeel Fagron stijgt in een eerste reactie met een procent of vijftien tot bijna 20 euro. Dat is nog steeds veel lager dan de koers van ruim 43 euro, waartegen het aandeel amper twee maanden geleden noteerde en de koers van  36 euro een jaar geleden.

Beursliefde
De koersval maakt duidelijk dat de geneesmiddelenproducent moeilijke tijden beleeft. De door de topman zo gewaardeerde financiële discipline die een beursnotering met zich meebrengt doet zijn werk. Van Jeveren heeft beleggers het nodige uit te leggen over de onjuist gebleken verwachtingen.

Mocht hij daarin slagen en een weg vinden naar stabiele groei in komende jaren, dan is het te hopen dat de huidige aandeelhouders mogen meeprofiteren van dit herstel.

Komende maanden zal moeten blijken of de door Fagron-topman Ger van Jeveren gepredikte liefde voor de beurs duurzaam is of een bevlieging was.

 




Gerelateerde artikelen