VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Duitse tak van Imtech heeft faillissement aangevraagd. Na dagen koortsachtig overleg weigeren de huisbanken van Imtech vooralsnog met 75 miljoen euro nieuw geld over de brug te komen.

Vijf persberichten in tien dagen. Dat was zelfs voor het al tweeënhalf jaar ploeterende Imtech een nieuw dieptepunt.

De voorlopige apotheose in de overlevingsstrijd van het technische installatiebedrijf is de faillissementsaanvraag voor het Duitse Imtech-onderdeel

Geen akkoord
Imtech wist geen akkoord te bereiken met zijn banken over 75 miljoen euro extra geld voor de Duitse dochter. 

De netto schuldenlast is inmiddels 545 miljoen euro en schuldeisers willen vooralsnog niet nog meer geld stoppen in wat mogelijk een zwart gat is. 

Volgens de Duitse regels moeten bestuurders het faillissement aanvragen als zij zien aankomen dat het bedrijf binnen drie weken geen geld meer in kas of onvoldoende kapitaalbuffer zal hebben. Verzuimen ze dit, dan lopen ze het risico juridisch te worden aangepakt. 

Felix Colsman, binnen het Imtech-bestuur verantwoordelijk voor de Duitse dochter, zal “om mogelijke belangenverstrengeling tegen te gaan” opstappen uit het holdingbestuur en zich volledig richten op Duitsland. 

Volgens het concern gaat het alleen om het Duitse onderdeel. In een persverklaring schrijft topman Van de Aast “zich op de gevolgen van de huidige situatie te beraden en alle opties open te houden”.

Dit tot nu toe meest onheilspellende bericht in een serie van vijf handelsberichten moest Van de Aast op donderdagochtend 6 augustus aan beleggers melden.

Naar verluidt moet Imtech zaken doen met veertig banken. Vier van hen - ABN Amro, Rabobank, ING en Commerzbank -zijn behalve kredietverschaffer ook aandeelhouder van het bedrijf. Sinds de laatste claimemissie van vorig jaar oktober bezitten zij 48 procent van het aandelenkapitaal.

Waarschuwen
In de week voordat de financieringsproblemen in Duitsland echt urgent werden, waarschuwde Imtech in aanloop naar de definitieve halfjaarcijfers (gepland voor 25 augustus) al voor een onverwacht stroef tweede kwartaal.

Duitsland was voorheen het belangrijkste land voor Imtech. Vorig jaar was het Duitse onderdeel goed voor een omzet van 860 miljoen euro. Daarop werd een operationeel verlies (ebitda) geleden van 126 miljoen euro. Inmiddels zijn de Benelux en Scandinavië naar omzet gemeten groter. 

Bij die ooit grootste en meest winstgevende divisie werden de resultaten jarenlang kunstmatig opgepompt. Het drama Imtech begon in februari 2013 bij de oosterburen. Imtech had zich verbonden aan de bouw van een Pools pretpark en daarvoor onterecht 100 miljoen euro in de boeken bijgeschreven.

Alarmerend
De serie alarmerende persberichten die in korte tijd vanuit het hoofdkantoor in Gouda zijn verstuurd, zorgden in sneltreinvaart voor een duikeling van het Imtech-aandeel. De koers ging in een tijdsbestek van tien dagen van ongeveer 4 euro naar 80 eurocent. Daarmee verdampte circa 400 miljoen euro aan beurswaarde.

Op 7 augustus was de technische dienstverlener op de Amsterdamse beurs rond het middaguur nog maar 100 miljoen euro waard.

Ter vergelijking, na de ontdekking van fraude in Polen en Duitsland haalde Imtech in twee grote aandelenuitgiftes (in juli 2013 en oktober 2014) bij beleggers 1,1 miljard euro op.

In oktober vorig jaar verkocht Imtech bovendien haar ict-divisie. Dat leverde zo’n 190 miljoen euro op aan directe cashinkomsten die dienden om de schuld draaglijker te maken.

Vraagtekens
Allemaal noodverbanden om Imtech op de been te houden, maar kennelijk onvoldoende om een echte doorstart te maken.

Door de recente acute geldproblemen en de faillissementsaanvraag voor Imtech Duitsland worden inmiddels meer dan ooit vraagtekens geplaatst bij de levensvatbaarheid van het hele bedrijf.

Grote vraag is of de insolventieaanvraag van de Duitse divisie een domino-effect kan veroorzaken of dat Imtech Duitsland een betrekkelijk geïsoleerd geval kan blijven.

Uit de jaarrekening over 2014 van Imtech blijkt wel dat de holding garant staat voor verplichting van enkele haar dochterbedrijven. Dat kan betekenen dat schuldeisers (opdrachtgevers, leveranciers, banken) ook bij het hoofdkantoor in Gouda een vordering kunnen gaan indienen.

Imtech heeft ervaring met onderhandelingen met banken, maar niet eerder is hun opstelling zo allesbepalend voor de continuïteit van het bedrijf als nu. 

Toch geen resultaatsherstel

De meest recente problemen van Imtech komen onverwachts. Van de Aast zei in een telefonische toelichting op de onheilstijding eind juli dat Imtech “in het eerste kwartaal nog goed op koers lag, maar aan het eind van het tweede kwartaal geconfronteerd is met een aantal tegenvallers”.  

In een toelichting op de eerste kwartaalcijfers was hij nog wat optimistischer. “We hebben onze financiële situatie genormaliseerd”, zei hij toen om er wel aan toe te voegen dat “zaken of beschuldigingen uit het verleden kunnen blijven opduiken.”  

Door een teleurstellend tweede kwartaal zal het volgens de per 1 januari 2016 vertrekkende topman “zeer lastig zijn het jaar met een positief operationeel resultaat (ebitda) af te sluiten”. Van de Aast rekent in de eerste jaarhelft op een operationeel verlies (ebitda) van 45 tot 50 miljoen euro.




Gerelateerde artikelen